Eğitim

İ.Ü. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ  İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 

ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI BİLİM DALI


ORYANTASYON EĞİTİM PROGRAMI

            Bu program, İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı servis ve polikliniklerinde rutin hasta bakımını kolaylaştırmak için yan dal uzmanlık öğrencilerine yönelik olarak aşağıdaki amaçlar doğrultusunda hazırlanmıştır.

·  Bilim Dalında göreve yeni başlayan yan dal uzmanlık öğrencisi hekimlerin uyumlarının sağlanması ve kolaylaştırılması

·  Hangi incelemelerin yapılması gerektiğinin öğrenilerek olası zaman kayıplarının önlenmesi

·  Rutin işlerle ilgili aksaklıkların en aza indirilmesi

·  Hospitalize edilmiş ya da ayaktan takipteki poliklinik hastalarının tetkik ve izlemlerinde dosyada eksik bırakılmaması; böylece gelecekteki çalışmalara ışık tutacak veri kayıplarının önlenmesi

·  Bakım kalitesindeki standardizasyon sayesinde sistemdeki aksaklıkların görülerek sebeplerini inceleme ve çözüm yolları arama konusunda katkı sağlanması



ENDOKRİN SERVİSİNDE RUTİN SAĞLIK HİZMETLERİ

Otuz dört yataklı Endokrinoloji, Metabolizma ve Diyabet Servisi İç Hastalıkları Binası B Blok 1. katta yer almaktadır.

I.  Hastaneye Yatış İşlemleri

·       Servise yatması planlanan hasta listesi servisin o dönem sorumlusu uzman doktorda bulunmaktadır.

·       Hastalar başvuru sırasına göre ve aciliyet kriterleri göz önünde bulundurularak ilgili servis sorumlusu öğretim üyesinin bilgisi dahilinde, uzman tarafından belirlenir ve servis yatışı için çağırılır.

·       Hasta servise yatmak üzere geldiğinde asistan doktor yatan hasta kabul formunu tanısı ve yatak numarasını belirterek doldurur.

·       Hasta ya da yakını bu form ile Arşiv Bölümüne giderek pembe renkli yatış dosyasını ve masraf kağıtlarını çıkartır.

·       Masraf kağıtları (mavi renkli malzeme tabelası, kırmızı renkli laboratuar tabelası, siyah renkli ilaç tabelası) hemşire odasındaki klasörün içine yerleştirilir.

·       Yeni yatan hasta ile ilgili ilk anamnez ve muayene dosyası asistan tarafından doldurulduktan sonra aynı gün içinde önce sorumlu başasistana, daha sonra servis sorumlusu öğretim üyesine bilgi verilir.

II. Hasta Dosyasının Hazırlanması

·       Yatış dosyasına o dönemin Servis Sorumlusu öğretim üyesinin adı Servis Şefi olarak yazılır.

·       Hasta poliklinikten takipli ise eski bilgilerine ulaşmak için poliklinik dosyası (ya da varsa eski yatış dosyası) çıkartılır.

·       ‘Günlük Kan Glukoz İzlem ve Tedavi Formu’, Bilim Dalı Sekreterliğinden (32643) temin edilerek dosyaya yerleştirilir; iç kapak kısmına da ‘Kronik Komplikasyon Takip Formu’ yapıştırılır.

·       Hastanın anamnezi Tablo 1’de belirtilen esaslara uyularak alınır. 

Tablo 1. Diyabet hastası için ilk vizitte sorgulanması ve hasta dosyasına kaydedilmesi gerekenler

1. Sorgulanması gerekenler:

√ Diyabet tanısı ile ilişkili semptomlar         

·        Klasik semptomlar: Poliüri, polidipsi, polifaji veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, ağız kuruluğu, noktüri

·        Daha az sıklıkta görülen semptomlar bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı infeksiyonlar, tekrarlayan mantar infeksiyonları

√ Önceden yapılmış olan laboratuvar sonuçları ya da muayene bulgularını kapsayan rapor bilgileri ya da epikriz

√ Daha önceki HbA1c değeri

√ Yemek yeme düzeni ve alışkanlıkları, kilo öyküsü, egzersiz detayları

√ Daha önceki tedavi programlarının detayları

√ Beslenme düzeni ve uyumu olup olmadığı

√ Evde kendi-kendine glukoz ölçümü (SMBG) yapılıp yapılmadığı

√ Ailevi ya da bölgesel alışkanlık ve sağlığa ilişkin inançları

√ Akut komplikasyonların (diyabetik ketoasidoz, hiperosmolar hiperglisemik durum ve hipoglisemi) görülme sıklığı, derecesi ve nedenleri

√ Kronik komplikasyonlarla (böbrek, sinir, genitoüriner, gastrointestinal, göz, kalp-damar) ilişkili belirtiler ve önceki tedavi detayları

√ Daha önceki veya başvurudaki cilt, ayak, diş, genitoüriner, akciğer ile ilişkili fokal ya da sistemik infeksiyonların varlığı

√ Halen almakta olduğu diyabet tedavisi (oral antidiyabetik veya insülin) Öğün planı, SMBG sonuçları

2. Anamnez bilgilerine ek olarak hasta dosyasına kayıtlanması gerekenler:

√ Diyabet ve diğer endokrin hastalıklar yönünden aile yükü

√ Yeme davranışını etkileyen endokrin bozukluklar ve diğer hastalıklar

√ Glukoz düzeyini etkileyebilecek diğer ilaçları kullanıp kullanmadığı

√ Kronik komplikasyonlarla ilişkili belirtiler, önceki tedavi detayları

√ Sigara, hipertansiyon, obezite, dislipidemi, aile öyküsü gibi aterosklerozun diğer risk faktörlerinin varlığı

√ Diyabet takip ve tedavisini etkileyebilecek sosyokültürel, psikolojik ve ekonomik faktörler, yaşam tarzı ve eğitim

√ Sigara ve alkol alışkanlığı, madde bağımlılığı, kullandığı tüm ilaçlar

√ Kontrasepsiyon, reprodüktif yaşam, seksüel anamnez.

·       Dosyaya bilgisayar ortamında hazırlanarak konulan anamnez, hastane otomasyonundaki epikrize esas teşkil etmek üzere servisin Tıbbi Sekreterine yazılmak üzere teslim edilir.

·       Anamnezin tamamlanmasını takiben hastada sistemik muayene yapılır. Diyabetli bir kişide sistem muayenesinde atlanmaması gereken hususlar şunlardır:

ü  Boy- ağırlık ve bel-kalça çevresi ölçümlerinin kaydı

ü  Cilt muayenesi (acanthosis nigricans, insülin enjeksiyon yerleri, hemokromatoz) 

ü  Göz dibi muayenesi

ü  Ağız içi  muayenesi

ü  Tiroid  muayenesi

ü  Kardiyak muayene (her iki koldan tansiyon ölçümü, ortostatik hipotansiyon)

ü  Periferik nabızlar (palpasyon , oskültasyon)

ü  El (sklerodaktili, Dupuytren kontraktürü, tetik parmak v.s)   

ü  Ayak muayenesi (deformite, tırnak bozuklukları, mikotik lezyonlar vb)

ü  Nörolojik  muayene

·       Müşahade kağıdının sonuna hastanın ön tanısı ve yatış problemlerini yansıtan bir özet konur.

·       Asistan dosya doldurulmasını tamamladıktan sonra biyokimya istek formu üzerinden gereken laboratuvar tetkiklerini planlar ve hastane otomasyon sistemine işlemesi için istek formunu servisin Tıbbi Sekreterine iletir.

·       Merkez Biyokimya Laboratuvarı dışındaki laboratuarlardan yapılacak tetkiklerin istekleri için ayrı bir reçete halinde yazılmalıdır.

ü  İlk yatışta istenecek laboratuvar tetkikleri şunlardır:

ü  Tam kan sayımı

ü  Tam idrar tahlili

ü  Serum biyokimyası (sedimentasyon, glukoz, BUN, kreatinin, ürik asit, Na, K, Cl, Ca, P, alkalen fosfataz, AST, ALT, LDH, g-GT, CPK, bilirubinler, total kolesterol, LDL-kol, HDL-kol, trigliserid)

ü  PA akciğer grafisi

ü  EKG (32715 no.lu telefonla ulaşılarak istek yapılır)

ü  HbA1c

ü  İdrar albumin ekskresyonu:

·        Tip 1 diyabette tanıdan 5 yıl sonra veya pubertede,

·        Tip 2 diyabette tanıdan itibaren; daha sonra her yıl

·        Gebelik planlanıyorsa gebelikten önce ve her trimesterde

·        Yeni ortaya çıkan hipertansiyonda

ü  Rutin takiplerde sabah ilk idrarda albumin (mg)/kreatinin (g) ölçülmesi yeterlidir. Albumin/kreatinin yüksek ise 24 st.lik idrarda mikroalbuminüri bakılmalıdır.

ü  Glomerular filtrasyon hızı (GFR):

·       Tahmini GFR (e-GFR) normo ve mikroalbuminüri döneminde yılda 1 kez CKD-EPI veya MDRD formülünden hesaplanabilir.

·       Makroalbuminüri döneminde yılda 1-2 kez,

·       Azotemi varsa  yılda 4 kez eGFR hesaplanmalıdır.

ü  Gerektiğinde yapılacak testler:

·       sT4, TSH, kortizol,

·       C-peptid

·       Glukagon stimülasyon testi

·       Otonom nöropati testleri.

·       Protein elektroforezi

·       hs-CRP

ü  Muayene tamamlandıktan sonra gerektiğinde nefroloji, jinekoloji, dermatoloji, genel cerrahi, damar cerrahisi, ortopedi, diş hekimliği vb. gibi diğer uzmanlık alanlarından konsültasyon istenmelidir.

III. Serviste Hasta İzlemi

·       Serviste yatan tüm hastaların her gün düzenli olarak fizik muayenelerini yapmak ve bulguları hasta dosyasına yazmak, başasistan ve öğretim üyelerinin önerdiği tetkik ve konsültasyonları istemek, randevuları hızlandırmak ve sonuçları zamanında toplamak ve bunları önce başasistan ve daha sonra o gün viziten sorumlu öğretim üyesine sunmak ile yükümlü olan kişi asistan’dır. 

·       Asistan tüm öğretim üyelerine, ancak öncelikle dönemin servis sorumlusu olan öğretim üyesine karşı sorumludur. Ancak o gün için vizitten sorumlu öğretim üyesinin izin, toplantı vb nedenlerle vizit yapamadığı hallerde, servis sorumlu öğretim üyesine yatan tüm hastalar ile ilişkili bilgi verilmeli ve gerekiyorsa birlikte vizit yapılmalıdır.

·       Asistan her sabah kendi vizitini takiben önce başasistan, daha sonra da vizitten sorumlu öğretim üyesinin vizitine katılır, verilen direktifleri uygular. Aynı gün içinde acil nedenlerle veya özel durumlarda diğer öğretim üyelerinden farklı bir öneri geldiğinde, bunu o günün vizitten sorumlu öğretim üyesine iletir.

·       Günlük doktor takip kağıtlarına her günkü vizit, fazla detaylanmadan, hastanın genel durumu, şikayeti, fizik muayene bulgularında değişiklik olup olmadığı yazılır. Tedavide değişiklik yapılmışsa bunun gerekçeleri buraya kaydedilir. Hastanın pozitif bir muayene bulgusu ortadan kalkmışsa belirtilmesi gerekir. Laboratuar bulguları ile önemli değişiklikler ve destek tedavileri burada belirtilir. Hastanın tedavisindeki önemli aşamalar, örneğin remisyona girme, yeni bir tedavinin başlangıcı gibi önemli olaylar dikkati çekecek biçimde (örneğin büyük harfle veya kırmızı kalemle) yazılır.

·       Günlük glisemi profilleri düzenli olarak hasta dosyasına yazılır. Her gün hipoglisemik ataklar sorgulanır, kırmızı bir kalemle dikkat çekecek şekilde işlenir. Günlük ortalama glisemi, kan basıncı, vücut ağırlığı, “kg/gün” olarak ortalama insülin dozu ile diyabet ve diyabet-dışı ilaçlar her gün mutlaka ayrı kolonlar halinde hasta dosyasına yazılmalıdır.

·       İzlem kağıtlarının her bir sayfasında hastanın aldığı ilaçlar (dozu, uygulama şekli) tek tek yazılır. Takip gerektiren bazı ilaçların (antibiotikler, kortikosteroid, kemoeropatikler vd.) kaçıncı günü olduğu dikkati çekecek biçimde yazılır

·       Genel vizitte tartışılan konular, alınan kararlar, şekillenen takip ve tedavi biçimi her hafta özetlenerek dosyada günlük bölümüne yazılmalıdır.

·       Her hasta için izlemi kolaylaştırmaya yönelik önceden hazırlanan izlem formları (örneğin: diyabet komplikasyon araştırma formu, DKA, diyabetik ayak ya da diyabetik gebe izlem) dosyaya eklenmelidir.

·       Yatan hastalardan Çarşamba günleri vaka toplantısında tartışılacak olanlar Pazartesi günleri yapılan genel vizitte belirlenir, hastanın acil durumu vb. gibi, bunun mümkün olmadığı durumlarda, o günün vizit sorumlusu öğretim üyesinin önerileri doğrultusunda vakayı başasistan ile birlikte hazırlar, servis sorumlusu öğretim üyesine bu konuda bilgi verir.

·       Serviste ortaya çıkan idari/teknik aksaklıkları ve yeni sorunları aynı gün sorumlu hemşire ve başasistana ve gerekiyorsa servis sorumlusu öğretim üyesine iletir

·       Servis asistanı, servisteki görevi bittiğinde, serviste takip ettiği tüm hastaların düzeltilmiş epikrizlerini bir CD veya disket halinde servis sorumlusu olan öğretim üyesine teslim eder. Ayrıca halen tetkikleri sürmekte olan hastalar için bilgisayarda birer epikriz dosyası açarak o tarihe kadar olan tetkik ve takibi yazar, bu şekilde hazırladığı epikrizleri disket veya CD halinde bir sonraki asistan arkadaşına devreder.

IV. Servis İşleyişindeki Bazı Önemli Noktalar

  • Zamansız gelen ziyaretçileri engellemede hemşire kadar asistan doktor da görevlidir.
  • Hastalar hafta sonu izin verildiği zaman dosyası imzalatılır. Kullandığı ilaçlar varsa hemşireden alması hatırlatılır
  • İzinden dönmeyen hastalar, bir tutanakla servis idare sorumlusuna ve Bilim Dalı Başkanlığına bildirilir.
  • Hastalar servis ofisini sadece servis sorumlu hemşiresince belirlenen saatlerde sadece yemek ısıtmak için kullanır.
  •  Asistanın istek bildirmesiyle sabah 08.00-08.30 arasında alınan kan örnekleri personel tarafından; daha sonraki saatlede alınanlar ise hasta yakınları ile Biyokimya Laboratuvarına iletilir.
  • Biyokimya sonuçları personel tarafından 14.00-14.30 saatleri arasında getirilerek hemşire odası bankosuna bırakılır. O saatte gelmemiş olan sonuçların takibi asistanın sorumluluğundadır.

V. İlaçlarin Temini

- Hasta tedavi tabelalarındaki ilaç isimleri yanlış anlamaya meydan vermeyecek biçimde açık, seçik ve büyük harflerle yazılacaktır.

- Hastanın ilaç isteği her sabah hemşirelere bildirilir, Tıbbi Sekreter tarafından hastane sisteminde istenir.

- Bazı ilaçlar (yeşil, kımızı, mor reçete gerektirenler ya da Infeksiyon AD onayı gerktiren antibiyotikler) asistan tarafından (siyah) ilaç tabelasına yazılarak istenmelidir.

- Hafta sonu ihtiyaçlar için Cuma günleri 3 günlük istek yapılır.

- Eczanede olmayan ilaçlar çift nüsha olarak reçeteye yazılır. Başasistan tarafından onaylanır.

- Yapılacak ekstra ilaç uygulaması (ör: insülin) hemşireye bizzat doktor tarafından bildirilmesi gerekmektedir

- Hastanın kendisinin ilaç kullanmasına müsade edilmez. Servis hemşireleri tabelada belirtilen talimatlara göre ilaçları saatinde ve düzenli olarak vermektedir.

VI. Diyet ve Eğitim

Diyabet eğitimi 2 haftada bir Ergin Sencer Seminer odasında servis hemşiresi tarafından yürütülmektedir. Her yatan hastanın bu eğitim programına katılması sağlanmalıdır. Diyet istekleri için; hastanın hastanın boy ve ağırlığı, almakta olduğu tedavi 32517’den Dyt. Cemile Çakmakçı İdiz’e bildirilmelidir.

VII. Konsültasyonlar

- Radyolojik, mikrobiyolojik ya da patolojik tetkik istekleri veya diğer birimlerden (göz, nöroloji, genel cerrahi, kardiyoloji v.s) istenecek klinik değerlendirmeler, önceden hazırlanmış istek kağıtlarına eksiksiz yazılarak hemşire odasındaki evrak dosyasına konur. Acil istekler bizzat hemşireye bildirilmelidir.

- Görevli personel, istek formlarını uygun birimlere ileterek randevuları belirler. İşleyişin takipçisi asistan olmalıdır.

- BT, anjiyo vb gibi ilaçlı yapılacak tetkiklerin ilaçları asistan doktor tarafından hemen yazılmalıdır.

VIII. Hastaneden Çıkış

·       Her hastanın ne zaman taburcu edilebileceği genel vizitlerde belirlenir. Olağan-dışı hallerde, o günün vizit sorumlusu öğretim üyesi hastanın taburcu edilmesine karar verir.

·       Çıkış kararı verilen hastanın yatışı süresince yapılan tetkikler, çekilen grafiler, masraf tabelaları, hemşire plan kayıtları Tıbbi Sekreter tarafından toplanıp dosyaya yerleştirilir. Asistan günlük notlardan hareketle klinik gidişatı hastane otomasyonuna kaydeder.

·       Asistan her hasta için ayrıntılı bir epikriz hazırlamak ve başasistanın onayını aldıktan sonra bunu servis sorumlusu öğretim üyesine sunmak ile yükümlüdür. Bu şekilde hazırlanan epikrizin bir kopyası hasta dosyasına konulur, diğer bir kopyası da taburcu edildiği gün hastaya elden verilir.



Epikriz Hazırlanması:

- Epikrizlerin rahat, standart, hatasız yazılması ve kontrolden geçtikten sonra düzeltilebilmesi için asistan odasında bir bilgisayar mevcuttur.

- Servisten sorumlu yandal uzmanlık öğrencisi epikrizi okuyup ve düzelttikten sonra servisten sorumlu öğretim üyesine teslim etmekle yükümlüdür.

- Yeni bir epikriz için bu dosya açılacak, yazmaya başladıktan sonra hasta adı  ve soyadı ile kaydedilerek ilgili servis asistanı ve hocasının klasöründe saklanacaktır.


Bütün epikrizlerde olması gerekenler şunlardır:

1. Hastanın demografik bilgileri içinde kendisinin veya ona haber verebilecek İstanbul'da oturan bir yakınının telefonu

2. Açık ev veya işyeri adresi

3. Mesleği veya yaptığı iş (emekli ise yaptığı iş belirtilecek, serbest meslek gibi ifadeler kullanılmayacaktır), kan grubu

4. Yattığı servis ve yatak numarası

5. Hastanın anamnezinde gereksiz bilgiler olmayacak ve esas hastalığı ile ilgili bilgiler kronolojik olarak yazılacaktır. Tanının nasıl ve ne zaman konduğunun, ne tür bir tedaviyi ne zaman aldığının, bu tedavi neticesinde remisyon meydana gelip gelmediğinin, akut/ kronik bir komplikasyon nedeniyle hospitalize edilip adilmediği, tedavi için kullanılan protokol belirtilmelidir. Kullanılan ilaçlarla beraber bunların dozlarının ve nasıl bir şema içinde uygulandığının açıkça belirtilmesi gerekir, Anamnez bitirilirken hastanın ne amaçla hastaneye yatırıldığı açık biçimde yazılmalıdır.

6.Fizik muayenede kalıp içine bulgular yazılırken mantık akışı ve söz dizimi hataları olmamalıdır. Hastanin boy ve ağırlığı mutlaka kaydedilmelidir. Hastane yatışı süresince haftalık kilo takibi yapılmalıdır.

7.Laboratuar tetkiklerinde uygulanmış olan tetkiklerin sonuçları ayrıntılı olarak yazılacaktır.

8.Klinik seyir ve tedavi kısmında ise tanıya gidilmek için yapılmış olan tetkikler bir mantık zinciri içinde ve kronolojik sıraya göre ortaya yazılacaktır. Yapılan tedavilerin başlangıç günleri ve yukarıda belirtilen biçimde tedavi detayı tarih yazılarak ifade edilecektir. Uygulanan diğer tedavileri anahatlarla belirtilecek ve gereksiz detaylara girilmeyecektir.

9. Tanısı yazılırken açık ifade kullanılacak, ayrıca meydana gelen ana komplikasyonlar yazılacaktır

10. Hastanın kontrole nereye, hangi tarihte geleceği belirtilecektir.

Çıkmadan önce her hastaya asistan tarafından poliklinik takip dosyası doldurulup, poliklinik arşivine teslim edilecektir.

Her hastaya çıkmadan önce sürekli ilaç kullandığına dair sağlık kurulu raporu (Bkz: ek) ve kan glukoz ölçüm çubukları için rapor düzenlenmelidir.

Uzmanlık Öğrencisi Görev Yetki ve Sorumlulukları

  1. Yatan hasta takibinde düzenli olarak hastabaşı eğitim vizitlerine ve ana bilim dalı içinde belirlenmiş nöbetlere iştirak etmek.
  2. Aktif olarak eğitim sürecine katılmak, intern doktor ve asistanların eğitim sürecinde görev almak.
  3. Ayaktan hasta bakım hizmeti sırasında poliklinikte görev almak, hasta tetkik ve tedavilerini sorumlu öğretim üyesi ile birlikte değerlendirerek düzenleyebilmek.
  4. Endokrinoloji, Metabolizma ve Diyabet alanındaki en son gelişme ve yenilikleri takip ederek, bilimsel verinin okunması, yorumlanması ve klinik uygulamalara aktarılması ile ilgili süreçlerde aktif rol oynamak. Bilim Dalı bünyesi içindeki kütüphanede yer alan bilimsel kaynak ve literatürden faydalanmak, online kaynaklara erişim sağlamak.
  5. Eksikliğini fark ettiği konularda öğrenme gereksinimini belirleyerek danışman eğitimcinin denetimi altında bunu tamamlamak.
  6. Sorumlu öğretim üyesinin danışmanlığı ile diğer branşlarda yatmakta olan hastaların konsültasyon muayenelerinin, takip ve tedavilerinin düzenlenmesi. Hastaların bütüncül bir yaklaşımla genel iç hastalıkları nosyonu ile değerlendirilebilmesi.    
  7. Statik ve Dinamik Endokrin Testlerin Yapılması ve Yorumlanması
  8. Tiroid Ultrasonografisi Yapılması ve Yorumlanması
  9. Klasik Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (TİİAB) Yapılması
  10. Ultrasonografi Eşliğinde TİİAB Yapılması
  11. Endokrin sistemle ilgili hipofiz, adrenal, pankreas, tiroid ve paratiroid glandlara ait radyolojik incelemelerin yorumlanması
  12. Endokrin sistemle slgili radyonüklid ve Nükleer Tıp incelemelerin yorumlanması
  13. Seminer hazırlama ve sunma  (Senede en az 2)
  14. Bilimsel veri sunumu ve literatür hazırlama ve sunum yapma (Senede en az 4)
  15. Klinik içi bilimsel toplantılara katılmak         
  16. Klinik içi vaka toplantılarına katılmak           
  17. Bilim dalında düzenlenen teorik endokrinoloji derslerine katılmak    
  18. Bölgesel ve ulusal kongre, sempozyum ve kurs gibi bilimsel toplantılara yılda en az bir bildiri sunumu ile katılmak
  19. Uluslararası kongre, sempozyum ve kurs gibi bilimsel toplantılara yan dal eğitim süreci boyunca en az bir bildiri sunumu ile katılmak
  20. Laboratuvar tetkiklerinin planlanması, istenmesi ve yorumlanması, bir eğitici eşliği altında uygun tedavilerin düzenlenmesinde karar aşamasına katılması, hasta eğitimi sürecinde aktif rol alması beklenmektedir.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ

ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA BİLİM DALI

YAN DAL ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI



I. Endokrinolojiye giriş: Hormonların kaynak, sentez, salınım ve sistemik etkileri, metabolizması, etki mekanizmaları ve Reseptörler

  • Genomikler
  • Kök hücre ve tedavileri
  • Genetik Endokrin Hastalıkların Moleküler Temelleri

II.  Endokrin sistem hastalığı olan hastaya yaklaşım

III. Hipotalamus ve pituiter hastalıklar

  1. Hipotalamus-hipofiz-adrenal, gonad ve tiroid akslarının değerlendirilmesi

IV.  Büyüme ve gelişme                                                                                                  

V.  Tiroid hastalıkları

VI.  Adrenal hastalıkları

VII.  Gonad hastalıkları

1.     Hipotaloma-pituiter-gonadal aksın değerlendirilmesi, dinamik testlerin yapılabilmesi ve yorumlanması

2.     Seksüel gelişim bozukluklarının değerlendirilmesi

3.     Erkek ve kadın primer ve sekonder gonadal yetersizliğin tanımlanması ve tedavisi

4.     Testis ve klitoris muayenesi, orşidometre kullanımı

5.     Püberte ve bozukluklarının (erken puberte, gecikmiş puberte) değerlendirilmesi

6.     Hipergonadotropik (Klinefelter, Turner vb.) ve hipogonadotropik (Kallman vd.) hipogonadizm ayırıcı tanı ve tedavisi

7.     Gonad hastalıkları ile ilişkili genetik sendromların ayırıcı tanısı

8.     Gonadal hormon yerine koyma tedavisinin uygulanabilmesi

9.     Hirsutizmli kadının etiyolojiye yönelik değerlendirilmesi, tanı ve tedavisi

10.   Menstrüel düzensizliği olan kadında ayırıcı tanı ve tedavi

11.   Polikistik over sendromu tanı, tedavi ve takibi

12.   Menopozal ve postmenopozal hasta yönetimi

13.   Jinekomastili erkeğin değerlendirilmesi ve tedavisi

14.   İnfertilitede endokrin nedenlerin ortaya konabilmesi, indüksiyon tedavisi

15.   Genetik geçişli gonadal hastalıkların tanı ve tedavisi

16.   Ambiguous genitalia vakalarını tanıma, takip ve yönlendirme

17.   Cinsiyet disforisi tanılı hastaların tedavi ve takibi

18.   Endokrin engelleyiciler ve gonadal aks etkileşimi

VIII.  Paratiroid gland, kalsiyum ve kemik metabolizması bozuklukları

1.     Hiperkalsemili hastanın değerlendirilmesi, hiperkalsemi tedavisi

2.     Hiperparatiroidizmi tanımlayabilme, ayırıcı tanı, cerrahi endikasyonlarına karar verebilme

3.     Hipokalsemili hastanın değerlendirilmesi, ayırıcı tanı ve tedavinin düzenlenmesi

4.     Hipoparatiroidizm tanı, tedavi ve takibi

5.     Psödohipoparatiroidi tanı ve yönetimi

6.     Paratiroid hastalıkları ile ilişkili genetik sendromların ayırıcı tanısı

7.     Paratiroid USG ve sintigrafisinin yorumlanması

8.     Malign hiperkalsemileri tanıma, tedavi ve diyaliz endikasyonları

9.     D vitamini eksikliği durumlarını ortaya çıkarma ve tedavi

10.   Hipokalsemi ayırıcı tanısı yapabilme ve tedavisi

11.   Osteoporozun tanı, sınıflama ve tedavisi

12.   Osteoporozun önlenmesi çalışmaları (hasta eğitimi)

13.   Kemik dansitometre değerlendirebilme ve tanıdaki yerini tartışabilme

14.   Kırık riskinin değerlendirilmesi, FRAX skorlamasının uygulanması

15.   Dorsolomber vertebra grafisinin değerlendirilmesi ve yorumlanabilmesi

16.   Premenopozal osteoporoz, postmenopozal osteoporoz, erkek osteoporozu, ilaçlara bağlı osteoporozda yönetim

17.   Gebelik ve laktasyona bağlı osteoporoz yönetimi

18.   Glukokortikoid osteoporozu

19.   İlaçlar ve metabolik kemik hastalıklarının değerlendirilmesi

20.   Posttransplant dönemdeki metabolik kemik hastalıklarının değerlendirilmesi

21.   Kronik hastalıklarla ilişkili kemik metabolizma bozukluklarının değerlendirilmesi

22.   Frajilite kırığı olan hastaya yaklaşım

23.   Bifosfonat yan etkileri

24.   Atipik femur fraktürü olan hastaya yaklaşım

25.   Onkojenik osteomalazi tanı ve tedavisi

26.   Paget hastalığının tanı ve tedavisi

27.   Osteomalazi tanı ve tedavisi

28.   Kronik böbrek hastalıklarında kemik metabolizma bozukluklarının değerlendirilmesi

29.   Kalsiyum, fosfor, magnezyum, D vitamini metabolizması bozukluklarının tanı ve tedavisi

30.   Osteogenezis imperfekta tanı, tedavi ve yönetimi

31.   Osteopetrozis hastalığının tanı, tedavi, yönetimi

32.   Hipofosfatazya tanı ve yönetimi

33.   Fibröz displazi tanı ve tedavisi

34.   X’e bağlı hipofosfatemi, otozomal dominant geçişli hipofosfatemi yönetimi ve takip prensipleri

35.   Genetik hastalıklarla ilişkili kemik metabolizma bozukluklarının ayırıcı tanı ve tedavisi

36.   Nadir görülen metabolik kemik hastalıklarının takibi

37.   Gaucher hastalarında metabolik değerlendirme, tedavi ve takip prensipleri

38.   Gebelik ve metabolik kemik hastalıkları

39.   Sistemik hastalıklara bağlı sekonder osteoporozun tanı ve tedavisi

IX.  Diabetes mellitus

1.     Diyabet açısından yüksek riskli kişilerin tanınması ve diyabetin yaşam tarzı değişikliği ile önlenmesi konusunda bilgilendirme yapabilme

2.     Diabtes mellitus tanı, sınıflandırma (tip 1, tip 2, MODY, LADA, gestasyonel diyabet, sekonder diyabet, spesifik diyabet tipleri) ve tarama

3.     Tip 2 diyabeti önleme

4.     Tip 1 diyabeti önleme çalışmaları hakkında bilgi sahibi olma

5.     Gestasyonel diabetes mellitus tanı, tedavi ve yönetimi

6.     Diyabetli hastalarda standart bakım ilkelerinin uygulanması

7.     İnsülin kullanımı, insülin kalemleri, glukometre kullanabilmesi için hasta eğitimi

8.     Hipoglisemi tanımlanması ve tedavisi hakkında hasta eğitimi

9.     Evde glukoz takibi esas alınarak insülin dozu hakkında karar verebilme konusunda hasta eğitimi

10.   Diyabette egzersiz ve fizik aktivitenin düzenlenmesi

11.   İş, günlük aktivite, diyet, kilo kontrolü, sigara, aile planlaması konularında hasta eğitimi yapabilme

12.   Diyabette tıbbi beslenme tedavisinde genel ikeler

13.   Karbonhidrat sayımı yöntemini öğrenme ve karbonhidrat /insülin oranı hesaplayabilme

14.   İnsülin duyarlılık (düzeltme) faktörünü hesaplama

15.   Diyabetin kronik komplikasyonları hakkında hastalara uygun bilgiler verebilme

16.   Kişiye uygun glisemik kontrol hedeflerini belirleyebilme

17.   Yeni tanı almış tip 2 diyabetli hastalarda tedavi seçimini yapabilme

18.   Diyabette insülin dışı antihiperglisemik (oral antidiyabetik ve İnsülinmimetik) ilaçların kullanım ilkeleri

19.   Bazal-bolüs insülin tedavisini düzenleme ve izleme ilkeleri

20.   Diyabet tedavisinde güncel yaklaşım

21.   Diyabet teknolojileri

  • İnsülin pompası uygulaması, doz hesaplama
  • Kapiller kan glukoz ölçüm cihazları
  • Sürekli cilt altı glukoz izlem sistemlerini uygulama ve sonuçlarını yorumlayabilme

22.   Pankreas ve adacık transplantasyonu, tip 1 diyabette kök hücre ve gen tedavisi

23.   Yatan hasta ve kritik durumdaki hastalarda glisemi regülasyon bozukluklarının yönetimi

24.   İlaçlara bağlı gelişsen diabetes mellitus ve glisemi regülasyon bozukluklarının takip ve tedavisi

25.   Poliglandüler otoimmun sendromların tanı ve tedavisi

26.   Özel durumlarda diyabet yönetimi, hastaneden yatan kritik durumdaki hastalarda glisemik regülasyon hedefleri, kortikosteroid alan hastalarda glisemi regülasyonu, total parenteral ya da enteral nutrisyon uygulanan hastalarda diyabet yönetimi

27.   Yaşlı ve komorbiditeleri olan hastalarda diyabet yönetimi

28.   Diyabetli bireylerde aşı uygulamaları (influenza, pönmoni, hepaptit, COVID-19 aşıları vd.)

29.   Diyabetik hastanın cerrahiye hazırlanması

30.   Diyabet-kanser ilişkisi: Kanser hastalarında diyabet tedavisi,

31.   Diyabetle ilişkili gastrointestinal sistem sorunlarının değerlendirilmesi ve yönetimi

32.   Diyabetik hastalarda karaciğer yağlanması tanı, tedavi ve izlem prensipleri

33.   COVID-19 pandemisinin diyabet gelişimi ve diyabet yönetimi üzerine etkileri

a.      Diyabetik aciller

34.   Hiperglisemik metabolik acilleri tanımlayabilme; diyabetik ketoasidoz, hiperozmolar hiperglisemik durum ayırıcı tanı ve tedavisi

  • Hipogliseminin tanımı ve uygun tedavisi, gelecek krizlerin önlenmesi
  • Hipoglisemiyi fark edemeyen hastaların tanımlanması ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda hasta eğitimi
  • Akut durumlarda ve cerrahi sırasında diyabet tedavisini yapabilme
  • Cerrahi öncesi ve sırasında, akut hastalıklarda glisemi kontrolü için gerekli öneriler ve tedavi

                  35. Gebelik ve gebe kalma durumlarında endokrinolojik problemler

·       Gebelikte diyabetin önemini tartışabilme

·       Diyabetik gebede ortaya çıkabilecek komplikasyonlar hakkında gebe eğitimi

·       Gebelik öncesi ve sırasında optimal glisemik ve kan basıncı kontrolu sağlayabilme

·       Pregestasyonel ve gestasyonel diyabet yönetimi

·       Gestasyonel diabetes mellitus (GDM) açısından riskli hastayı tanıyabilme, GDM tanı, tedavi ve izlemi

·       Doğum eylemi ve doğum sırasında glisemi takibinin yapılabilmesi

                  36. Diyabetin makrovasküler komplikasyonları

·       Makroanjiyopati için risk faktörlerini tanılayabilme, bunların düzeltilmesi

·       Makrovasküler komplikasyonlar için gerekli tarama ve tanı yöntemleri, tedavi ve gerekli bölümlerle konsültasyona gidebilme

·       Hipertansif diyabetli hastanın tanı, tedavi ve izlemi

·       Diyabetli hastalarda kan basıncı hedefleri

·       Diyabetik hastalarda dislipidemi tedavisi, lipid hedefleri

·       Akut miyokard infarktüsü ve inme geçiren diyabetik hastaların tedavisi

·       Diyabetiklerde kalp yetersizliği tanı ve tedavisi

·       Diyabetik ayak ülseri olan hastanın tanınması, tedavisi, multidisipliner takibi

·       Diyabetik ayak ve önlenmesi için hasta eğitiminde bulunma

·       Diyabetik ayakla gelen hastalarda uygun debridman ve gerekli tedavileri yapabilme

·       Charcot ekleminin ayırıcı tanısı ve tedavisi

37. Diyabetin mikrovasküler komplikasyonları

  • Kataraktı ve indirekt oftalmoskopi kullanarak tüm retinopati evrelerini tanımlayabilme
  • Oftalmolog ile konsültasyon zamanını belirleyebilme
  • Mikroalbuminüri ve klinik nefropati arasındaki ayırımı yapabilme, nefropati tanısı
  • Mikroalbuminürik dönemden itibaren tüm evrelerde tedaviyi planlayabilme
  • Kan basıncı kontrolünün sağlanması
  • Böbrek yetersizliği gelişen hastada glisemi kontrolünün sağlanması
  • Nefroloji ünitesine konsültasyon zamanını belirleyebilme
  • Otonom, somatik ve mononöropati gibi diyabetik nöropatinin farklı şekillerini tanımlayabilme
  • Diyabetik erkekte erektil disfonksiyonun sorgulanması, değerlendirilmesi ve tedavisi
  • Farklı nöropatilerin tutulum yerlerine göre tedavisini planlama
  • Alt ekstremite duyu ve motor sinir fonksiyonlarını, periferik nabızları değerlendirebilme

X.  Lipid metabolizma bozuklukları

1.     Dislipidemi tanımı ve kardiyovasküler risk değerlendirilmesi

2.     Dislipidemi taramalarının ilkeleri

3.     Farklı lipid düzeyleri ve risk kategorilerinde tedavi yaklaşımı

4.     Dislipidemi hastasına yaklaşım algoritması

5.     Dislipidemi hastalarında sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişimi önerileri

6.     Dislipidemide medikal tedavi, PCSK-9 inhibitörleri ve diğer yeni tedavi ajanlarının kullanımı

7.     Lipodistrofi sendromlarının tanı ve tedavisi

8.     Lipid metabolizma bozukluklarının tanı ve tedavisi

9.     Lipoprotein metabolizması bozukluklarının ayırıcı tanısı

10.   Primer ve sekonder lipoprotein metabolizma bozukluklarının klinik tarifleri

11.   Ailevi lipid bozukluklarının tanı, sınıflandırma ve tedavisi

12.   Lipoprotein metabolizmasının genetik bozukluklarına yaklaşım

13.   Hiperlipidemi tedavisi ve tedavi hedefleri

14.   Hipertrigliseridemi tedavisi ve tedavi hedefleri

15.   Hipertrigliseridemiye bağlı pankreatit tedavisi

16.   Diyabetik dislipidemi ve tedavisi

17.   Gebelik ve laktasyonda dislipidemi yönetimi

18.   Yaşlılarda dislipidemiye yaklaşım

19.   Kardiyovasküler hastalık, periferik arter hastalığı, kalp yetersizliğinde dislipidemi tedavisine yaklaşım

20.   Kronik böbrek yetersizliği ve kronik karaciğer yetersizliğinde dislipidemiye yaklaşım

21.   Posttransplant dönemde dislipidemiye yaklaşım

22.   Tiroid fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dislipidemi yönetimi

23.   Lipid düşürücü ilaçların yan etkileri ve tedavi yönetimi

24.   Dislipidemide aferez uygulamaları: Plazmaferez (Aferez) endikasyonu koyabilme ve hastaları izleme

25.   Hipolipoproteinemiler ve hipolipidemilerin tanı ve izlemi

XI.  Endokrin hipertansiyon

1.     Hipertansif hastalarda kardiyovasküler risk hesaplanması

2.     Esansiyel hipertansiyon tanı ve yönetim prensipleri

3.     Sekonder hipertansiyon nedenlerinin ayırıcı tanısına yaklaşım

4.     Endokrin Hipertansiyon nedenlerinin tarama ve tedavisi (feokromositoma, hiperaldosteronizm, renin salgılayan tümörler ve diğer endokrinolojik nedenlere bağlı sekonder hipertansiyonda ayırıcı tanı ve yönetimin planlanması)

5.     Gebelikte hipertansiyon yönetimi

6.     Hipertansiyon tedavisi ve hedef kan basıncı değerleri

7.     Hipertansif hasta takibi ve tedaviye uyumun değerlendirilmesi

8.     Hipertansif acillerde tedavi yönetimi

9.     Malign hipertansiyon ve dirençli hipertansiyona yaklaşım

XII.  Obezite

  1. Obezite ve metabolik sendrom etyopatogenezi, kliniği ve komplikasyonlarını tanıma
  1. Obezitede tıbbi beslenme tedavisinin düzenlenmesi
  1. Obezite ve komplikasyonlarının tedavisi ve yönetimi
  1. Obezitede farmakolojik tedavilerin özellikleri

5.     Obezitede egzersiz planlaması

6.     Eşlik eden hastalıkların değerlendirilmesi ve yönetimi

7.     Bariyatrik cerrahi endikasyon ve kontrendikasyonları

8.     Bariyatrik cerarhinin metabolik etkileri ve sonuçları

9.     Bariyatrik cerrahi yöntemleri ve komplikasyonlar

10.   Bariyatrik cerrahi öncesi hasta değerlendirilmesi ve cerrahiye hazırlık

11.   Bariyatrik cerrahi öncesi psikiyatrik değerlendirmenin önemi ve temel ilkeler

12.   Bariyatrik cerrahi hastalarında beslenme yönetimi

13.   Operasyon sonrası nutrisyon desteği ve takibi, postoperatif takip kriterleri

14.   Postoperatif dönemde nutrisyonel, metabolik ve gastrointestinal problemler ve bu problemlerin yönetimi

XIII.  Beslenme

1.     Sağlıklı bireylerde beslenme kuralları

2.     Vitamin ve eser element düzensizlikleri

3.     Beslenme ile ilgili temel kavramlar

4.     Beslenme durumunun değerlendirilmesi

5.     Mikrobiyota ve metabolik hastalıkların İlişkisi

6.     Özel gruplarda beslenme (osteoporoz, hipertansiyon, diabetes mellitus, dislipidemi vb.)

7.     Yeme davranışı bozukluğu ile seyreden hastalıklar, anoreksiya nervosa vakalarını tanıma, konsültasyon isteme ve tedavi

XIV.  Endokrinolojide genetik

1.     Multipl endokrin organ tutulumu ile seyreden genetik sendromlar (Multipl Endokrin Neoplaziler, McCune Albright, Carney sendromu vb) ve endokrin gland tutulumlarının değerlendirilmesi

2.     Genetik geçişli ve sporadik endokrin tümörler

XV.  Geriatrik endokrinoloji

  1. Diabetes Mellitus
  1. Dislipidemi
  1. Tiroid ve paratiroid fonksiyon bozuklukları
  1. Metabolik kemik hastalıkları
  1. Adrenal ve gonadal hastalıklar
  1. Hipofiz fonksiyon bozuklukları
  1. Beslenme, vitamin ve mineral eksikliklerinin değerlendirilmesi

XVI. Endokrinolojide görüntüleme yöntemleri

  1. Hipofiz hastalıklarının değerlendirilmesinde radyolojik yöntemler ve yorumlama
  2. Tiroid hastalıklarının değerlendirilmesinde radyolojik yöntemler ve yorumlama
  3. Adrenal ve gonadal hastalıkların değerlendirilmesinde radyolojik yöntemler ve yorumlama
  4. Nöroendokrin tümörlerin değerlendirilmesinde radyolojik yöntemler ve yorumlama
  5. Primer hiperparatiroidizmde radyolojik görüntüleme yöntemleri
  6. Endokrin hastalıkların tanı ve lokalizasyonunda kullanılan nükleer tıp yöntemleri, (tiroid ve paratiroid sintigrafisi, PET/BT, MIBI sintigrafisi, MIBG sintigrafisi, Somatostatin reseptör sintigrafileri, I-131 tüm vücut tarama, kemik sintigrafisi, kemik mineral dansitesi ölçümü (DXA), mide boşalma sintigrafisi, Gama prob ile intraoperatif tanı yöntemleri, vb.)

XVII.  Endokrin acillerin tanı, tedavi ve yönetimi

  1. Hipoglisemik koma,
  1. Diyabetik ketoasidoz,
  1. Diyabetik nonketotik hiperozmolar durum
  1. Hiperkalsemik kriz
  1. Akut hipokalsemi
  1. Hiponatremi/hipernatremi
  1. Adrenal kriz
  1. Hipofizer apopleksi
  1. Miksödem koması
  1. Tiroid krizi

XVIII.  Nadir metabolizma hastalıklarının seyri sırasında endokrin glandların tutulumu, tanı, tedavi ve takip prensipleri

XIX.  COVID-19 pandemisinde endokrin sistem hastalıkları ve yönetim

ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI BİLİM DALI YAN DAL EĞİTİM PROGRAMINDA UYGULANAN ROTASYON PROGRAMLARI


  • Nükleer Tıp Rotasyonu (Süre: 1 ay)
    • Nükleer tıpta uygulanan güncel tanı ve tedavi yöntemeleri
    • Tiroid sintigrafisi değerlendirmesi (nodüler guatr, Graves hastalığı, subakut tiroidit, toksik adenom vb. hipertiroidi ayırıcı tanısında kullanılan nükeer tıp yöntemleri)
    • Radyoaktif iyot tutulum testi,
    • Hipertiroidizmde ve tiroid kanserlerinde RAI tedavisi uygulamasında hastanın değerlendirilmesi, hazırlanması, total vücut sintigrafisi değerlendirilmesi ve yorumlanması
    • Tiroid kanserlerinin takip ve tedavilerinde nükleer tıp yöntemleri
    • Paratiroid sintigrafilerinin değerlendirilmesi
    • Adrenal bez hastalıklarında nükleer tıp yöntemleri 
    • Nöroendokrin tümörlerin değerlendirilmesi; tanı ve tedavide kullanılan nükleer tıp uygulamaları
    • Endokrin sistem hastalıklarda uygulanan nükleer tıp yöntemlerinin değerlendirmesi, uygun endikasyon konulması ve yorumlanması


  • Radyoloji Rotasyonu(Süre: 1 ay)
    • Endokrin sistem hastalıklarında uygulanan güncel radyolojik tanı ve tedavi yöntemlerinin öğrenilmesi
    • Hipofiz, adrenal, pankreas, tiroid, gonad lezyonlarının değerlendirilmesinde uygun görüntüleme yöntemleri ve protokollerin seçimi, sonuçların yorumlanması
    • Multinodüler guatr, primer hiperparatiroidizm, tiroid kanserlerinin yönetiminde uygulanan radyoloji yöntemlerinin etkin bir şekilde değerlendirilebilmesi
    • Tiroid, paratiroid ve lenf bezlerinin ultrasonografisi, lenf nodları ve nodül değerlendirilmesinde güncel tanı yöntemlerinin uygulanması, TIRADS sınıflaması
    • Ultrasonografi altında tiroid nodüllerinden TİİAB uygulaması, tiroglobulin washout, parathormon washout, lenf nodu TİİAB işlemlerinin uygulamalarına eşlik edilmesi
    • Adrenal venöz örnekleme, inferior petrozal sinüs örnekleme, selektif kalsiyum stimulasyon testi gibi girişimsel radyoloji uygulamalarına eşlik edilmesi


İSTANBUL ÜNIVERSITESI

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ

ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI BD


SON 5 YILLIK PUBMED’E GIREN YAYINLARIMIZ


  • Dogansen SC, Tanrikulu S, Yalin GY, Yarman S. Female gonadal functions and ovarian reserve in patients with acromegaly: experience from a single tertiary center. Endocrine. 2018;60(1):167-74. doi: 10.1007/s12020-018-1540-5.
  • Dogansen SC, Yalin GY, Canbaz B, Tanrikulu S, Yarman S. Dynamic changes of central thyroid functions in the management of Cushing's syndrome. Arch Endocrinol Metab. 2018;62(2):164-71. doi: 10.20945/2359-3997000000019.
  • Duong M, Islam S, Rangarajan S, Leong D, Kurmi O, Teo K, Killian K, Dagenais G, Lear S, Wielgosz A, Nair S, Mohan V, Mony P, Gupta R, Kumar R, Rahman O, Yusoff K, du Plessis JL, Igumbor EU, Chifamba J, Li W, Lu Y, Zhi F, Yan R, Iqbal R, Ismail N, Zatonska K, Karsidag K, Rosengren A, Bahonar A, Yusufali A, Lamelas PM, Avezum A, Lopez-Jaramillo P, Lanas F, O'Byrne PM, Yusuf S; PURE investigators. Mortality and cardiovascular and respiratory morbidity in individuals with impaired FEV1 (PURE): an international, community-based cohort study. Lancet Glob Health. 2019;7(5):e613-e623. doi: 10.1016/S2214-109X(19)30070-1.
  • Gül N, Temel B, Ustek D, Sirma-Ekmekçi S, Kapran Y, Tunca F, Giles-Şenyürek Y, Özbek U, Alagöl F. Association of pro-apoptotic Bad gene expression changes with benign thyroid nodules. In Vivo. 2018;32(3):555-9. doi: 10.21873/invivo.11275.
  • Gül N, Üzüm AK, Selçukbiricik ÖS, Yegen G, Tanakol R, Aral F. Prevalence of papillary thyroid cancer in subacute thyroiditis patients may be higher than it is presumed: retrospective analysis of 137 patients. Radiol Oncol. 2018;52(3):257-62. doi: 10.2478/raon-2018-0027.
  • Baltacı OF, Çolakoğlu Ş, Güllü Amuran G, Aydın N, Sarğın M, Karabay A, Yılmaz T, Berber E. Exploring the role of miRNAs in the diagnosis of MODY3. Turk J Med Sci. 2018;48(3):620-7. doi: 10.3906/sag-1711-98.
  • Dogansen SC, Yalin GY, Tanrikulu S, Tekin S, Nizam N, Bilgic B, Sencer S, Yarman S. Clinicopathological significance of baseline T2-weighted signal intensity in functional pituitary adenomas. Pituitary. 2018;21(4):347-54. doi: 10.1007/s11102-018-0877-3.
  • Doğan İG, Altiokka GU, Türker F, Saka B, Bilgiç B, Orhan EK. Wernicke's Encephalopathy due to non-alcoholic gastrointestinal tract disease. Noro Psikiyatr Ars. 2018;55(4):307-14. doi: 10.29399/npa.23010.
  • Dogansen SC, Yalin GY, Tanrikulu S, Yarman S. Impact of glucose metabolism disorders on igf-1 levels in patients with acromegaly. Horm Metab Res. 2018;50(5):408-13. doi: 10.1055/a-0594-2404.
  • Akinci B, Yeldan I, Satman I, Dirican A, Ozdincler AR. The effects of Internet-based exercise compared with supervised group exercise in people with type 2 diabetes: a randomized controlled study. Clin Rehabil. 2018;32(6):799-810. doi: 10.1177/0269215518757052.
  • Yılmaz MB, Kılıçkap M, Abacı A, Barçın C, Bayram F, Karaaslan D, Göksülük H, Kayıkçıoğlu M, Özer N, Süleymanlar G, Şahin M, Tokgözoğlu L, Satman İ. Türkiye’de diabetes mellitus epidemiyolojisinin zamana bağlı değişimi: Bir sistematik derleme ve meta-analiz [Temporal changes in the epidemiology of diabetes mellitus in Turkey: a systematic review and meta-analysis]. Turk Kardiyol Dern Ars. 2018;46(7):546-55. Turkish. doi: 10.5543/tkda.2018.88225.
  • Haydar S, Paillot T, Fagot C, Cogne Y, Fountas A, Tutuncu Y, Vintila M, Tsatsoulis A, Thanh Chi P, Garandeau P, Chetea D, Badiu C, Gheorghiu M, Ylli D, Lautier C, Jarec M, Monnier L, Normand C, Šarac J, Barakat A, Missoni S, Pugeat M, Poucheret P, Hanzu F, Gomis R, Macias JM, Litvinov S, Khusnutdinova E, Poiana C, Pasquali R, Lauro D, Sesti G, Trischitta V, Abdelhak S, Zenati A, Ylli A, Satman I, Kanninen T, Rinato Y, Grigorescu F. Branched-chain amino acid database integrated in medipad software as a tool for nutritional investigation of Mediterranean populations. Nutrients. 2018;10(10):1392. doi: 10.3390/nu10101392.
  • Doğanşen SÇ, Bilgiç B, Yalin GY, Tanrikulu S, Yarman S. Clinical significance of granulation pattern in corticotroph pituitary adenomas. Turk Patoloji Derg. 2019;35(1):9-14. English. doi: 10.5146/tjpath.2018.01434.

  • Elitok GK, Duru NS, Elevli M, Sağlam ZA, Karşıdağ K. Prevalence of metabolic syndrome in middle school children and evaluation of components of metabolic syndrome. Sisli Etfal Hastan Tip Bul. 2019;53(4):403-8. doi: 10.14744/SEMB.2018.50479.
  • Dogansen SC, Cikrikcili U, Oruk G, Kutbay NO, Tanrikulu S, Hekimsoy Z, Hadzalic A, Gorar S, Omma T, Mert M, Akbaba G, Yalin GY, Bayram F, Ozkan M, Yarman S. Dopamine agonist-induced impulse control disorders in patients with prolactinoma: a cross-sectional multicenter study. J Clin Endocrinol Metab. 2019;104(7):2527-34. doi: 10.1210/jc.2018-02202.
  • Iliaz R, Dogansen SC, Tanrikulu S, Yalin GY, Cavus B, Gulluoglu M, Akyuz F, Yarman S. Predictors of colonic pathologies in active acromegaly: single tertiary center experience. Wien Klin Wochenschr. 2018;130(17-18):511-6. doi: 10.1007/s00508-018-1367-3.
  • Işikli A, Kubat-Üzüm A, Satman İ, Matur Z, Öge AE, Küçükali Cİ, Tüzün E, Erden S, Özkök E. A SOD2 polymorphism is associated with abnormal quantitative sensory testing in type 2 diabetic patients. Noro Psikiyatr Ars. 2018;55(3):276-9. doi: 10.29399/npa.23027.
  • Karaca Z, Yarman S, Ozbas I, Kadioglu P, Akturk M, Kilicli F, Dokmetas HS, Colak R, Atmaca H, Canturk Z, Altuntas Y, Ozbey N, Hatipoglu N, Tanriverdi F, Unluhizarci K, Kelestimur F. How does pregnancy affect the patients with pituitary adenomas: a study on 113 pregnancies from Turkey. J Endocrinol Invest. 2018;41(1):129-41. doi: 10.1007/s40618-017-0709-8.
  • Leiter LA, Shestakova MV, Satman I. Effectiveness of gliclazide MR 60 mg in the management of type 2 diabetes: analyses from the EASYDia trial. Diabetol Metab Syndr. 2018;10:30. doi: 10.1186/s13098-018-0331-8.
  • Sonmez A, Haymana C, Bayram F, Salman S, Dizdar OS, Gurkan E, Kargili Carlıoglu A, Barcin C, Sabuncu T, Satman I; TEMD Study Group. Turkish nationwide survEy of glycemic and other Metabolic parameters of patients with Diabetes mellitus (TEMD study). Diabetes Res Clin Pract. 2018;146:138-47. doi: 10.1016/j.diabres.2018.09.010.
  • Tanakol R, Gül N, Üzüm AK, Aral F. Calcitriol treatment in patients with low vitamin D levels. Arch Osteoporos. 2018;13(1):114. doi: 10.1007/s11657-018-0529-2.
  • Tuncer FN, Çiftçi Doğanşen S, Serbest E, Tanrıkulu S, Ekici Y, Bilgiç B, Yarman S. Screening of AIP gene variations in a cohort of Turkish patients with young-onset sporadic hormone-secreting pituitary adenomas. Genet Test Mol Biomarkers. 2018;22(12):702-8. doi: 10.1089/gtmb.2018.0133.
  • Dogansen SC, Salmaslioglu A, Yalin GY, Tanrikulu S, Yarman S. Evaluation of the natural course of thyroid nodules in patients with acromegaly. Pituitary. 2019;22(1):29-36. doi: 10.1007/s11102-018-0923-1.
  • Haydar S, Grigorescu F, Vintilă M, Cogne Y, Lautier C, Tutuncu Y, Brun JF, Robine JM, Pugeat M, Normand C, Poucheret P, Gheorghiu ML, Georgescu C, Badiu C, Băculescu N, Renard E, Ylli D, Badiou S, Sutra T, Cristol JP, Mercier J, Gomis R, Macias JM, Litvinov S, Khusnutdinova E, Poiana C, Pasquali R, Lauro D, Sesti G, Prudente S, Trischitta V, Tsatsoulis A, Abdelhak S, Barakat A, Zenati A, Ylli A, Satman I, Kanninen T, Rinato Y, Missoni S. Fine-scale haplotype mapping of MUT, AACS, SLC6A15 and PRKCA genes indicates association with insulin resistance of metabolic syndrome and relationship with branched chain amino acid metabolism or regulation. PLoS One. 2019;14(3):e0214122. doi: 10.1371/journal.pone.0214122
  • Akinci B, Yeldan I, Celik S, Satman I. Physical activity indicators, metabolic biomarkers, and comorbidity in type 2 diabetes. Res Q Exerc Sport. 2019;90(4):690-8. doi: 0.1080/02701367.2019.1645269.
  • Demirkiran A, Everaars H, Elitok A, van de Ven PM, Smulders YM, Dreijerink KM, Tanakol R, Ozcan M. Hypertension with primary aldosteronism is associated with increased carotid intima-media thickness and endothelial dysfunction. J Clin Hypertens (Greenwich). 2019;21(7):932-41. doi: 10.1111/jch.13585.
  • Elitok A, Emet S, Bayramov F, Karaayvaz E, Türker F, Barbaros U, Özcan M. Effect of bariatric surgery on flow-mediated dilation and carotid intima-media thickness in patients with morbid obesity: 1-year follow-up study. Anatol J Cardiol. 2020;23(4):218-22. doi: 10.14744/AnatolJCardiol.2019.85249.
  • Heerspink HJL, Parving HH, Andress DL, Bakris G, Correa-Rotter R, Hou FF, Kitzman DW, Kohan D, Makino H, McMurray JJV, Melnick JZ, Miller MG, Pergola PE, Perkovic V, Tobe S, Yi T, Wigderson M, de Zeeuw D; SONAR Committees and Investigators (Satman I, et al). Atrasentan and renal events in patients with type 2 diabetes and chronic kidney disease (SONAR): a double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Lancet. 2019;393(10184):1937-47. doi: 10.1016/S0140-6736(19)30772-X. Epub 2019 Apr 14. Erratum in: Lancet. 2019;393(10184):1936.
  • Sonmez A, Yumuk V, Haymana C, Demirci I, Barcin C, Kıyıcı S, Güldiken S, Örük G, Ozgen Saydam B, Baldane S, Kutlutürk F, Küçükler FK, Deyneli O, Çetinarslan B, Sabuncu T, Bayram F, Satman I; TEMD Study Group. Impact of obesity on the metabolic control of type 2 diabetes: results of the Turkish nationwide survey of glycemic and other metabolic parameters of patients with diabetes mellitus (TEMD Obesity study). Obes Facts. 2019;12(2):167-78. doi: 10.1159/000496624.
  • Wiviott SD, Raz I, Bonaca MP, Mosenzon O, Kato ET, Cahn A, Silverman MG, Zelniker TA, Kuder JF, Murphy SA, Bhatt DL, Leiter LA, McGuire DK, Wilding JPH, Ruff CT, Gause-Nilsson IAM, Fredriksson M, Johansson PA, Langkilde AM, Sabatine MS; DECLARE–TIMI 58 Investigators (Satman I, et al). Dapagliflozin and cardiovascular outcomes in type 2 diabetes. N Engl J Med. 2019;380(4):347-57. doi: 10.1056/NEJMoa1812389.
  • Yarman S, Tuncer FN, Serbest E. Three novel MEN1 variants in AIP-negative familial isolated pituitary adenoma patients. Pathobiology. 2019;86(2-3):128-34. doi: 10.1159/000495252.
  • Anjana RM, Mohan V, Rangarajan S, Gerstein HC, Venkatesan U, Sheridan P, Dagenais GR, Lear SA, Teo K, Karsidag K, Alhabib KF, Yusoff K, Ismail N, Mony PK, Lopez-Jaramillo P, Chifamba J, Palileo-Villanueva LM, Iqbal R, Yusufali A, Kruger IM, Rosengren A, Bahonar A, Zatonska K, Yeates K, Gupta R, Li W, Hu L, Rahman MO, Lakshmi PVM, Iype T, Avezum A, Diaz R, Lanas F, Yusuf S. Contrasting associations between diabetes and cardiovascular mortality rates in low-, middle-, and high-income countries: cohort study data from 143,567 individuals in 21 countries in the PURE study. Diabetes Care. 2020;43(12):3094-101. doi: 10.2337/dc20-0886.
  • Asa SL, Asioli S, Bozkurt S, Casar-Borota O, Chinezu L, Comunoglu N, Cossu G, Cusimano M, Delgrange E, Earls P, Ezzat S, Gazioglu N, Grossman A, Guaraldi F, Hickman RA, Ikeda H, Jaffrain-Rea ML, Karavitaki N, Kraljević I, La Rosa S, Manojlović-Gačić E, Maartens N, McCutcheon IE, Messerer M, Mete O, Nishioka H, Oz B, Pakbaz S, Pekmezci M, Perry A, Reiniger L, Roncaroli F, Saeger W, Söylemezoğlu F, Tachibana O, Trouillas J, Turchini J, Uccella S, Villa C, Yamada S, Yarman S. Pituitary neuroendocrine tumors (PitNETs): nomenclature evolution, not clinical revolution. Pituitary. 2020;23(3):322-5. doi: 10.1007/s11102-019-01015-0.
  • Aydin Ozgur B, Coskunpinar E, Bilgic Gazioglu S, Yilmaz A, Musteri Oltulu Y, Cakmakoglu B, Deniz G, Gurol AO, Yilmaz MT. Effects of complement regulators and chemokine receptors in type 2 diabetes. Immunol Invest. 2021;50(5):478-91. doi: 10.1080/08820139.2020.1778022.
  • Bahat G, Ilhan B, Erdogan T, Halil M, Savas S, Ulger Z, Akyuz F, Bilge AK, Cakir S, Demirkan K, Erelel M, Guler K, Hanagasi H, Izgi B, Kadioglu A, Karan A, Kulaksizoglu IB, Mert A, Ozturk S, Satman I, Sever MS, Tukek T, Uresin Y, Yalcin O, Yesilot N, Oren MM, Karan MA. Turkish inappropriate medication use in the elderly (TIME) criteria to improve prescribing in older adults: TIME-to-STOP/TIME-to-START. Eur Geriatr Med. 2020;11(3):491-8. doi:10.1007/s41999-020-00297-z.
  • Bayram F, Sonmez A, Haymana C, Sabuncu T, Dizdar OS, Gurkan E, Carlioglu AK, Agbaht K, Ozdemir D, Demirci I, Barcin C, Salman S, Tetiker T, Balci MK, Kebapci N, Ersoy C, Yumuk V, Toth PP, Satman I; TEMD Study Group. Utilization of statins and LDL-cholesterol target attainment in Turkish patients with type 2 diabetes: a nationwide cross-sectional study (TEMD dyslipidemia study). Lipids Health Dis. 2020;19(1):237. doi: 10.1186/s12944-020-01408-2.
  • Gabriel R, Boukichou Abdelkader N, Acosta T, Gilis-Januszewska A, Gómez-Huelgas R, Makrilakis K, Kamenov Z, Paulweber B, Satman I, Djordjevic P, Alkandari A, Mitrakou A, Lalic N, Colagiuri S, Lindström J, Egido J, Natali A, Pastor JC, Teuschl Y, Lind M, Silva L, López-Ridaura R, Tuomilehto J; e-PREDICE Consortium. Early prevention of diabetes microvascular complications in people with hyperglycaemia in Europe. ePREDICE randomized trial: study protocol, recruitment and selected baseline data. PLoS One. 2020;15(4):e0231196. doi: 10.1371/journal.pone.0231196.
  • Gokturk S, Akyuz F, Arici S, Alpaslan B, Ormeci A, Soyer OM, Evirgen S, Cavus B, Uzum AK, Gul N, Akyuz U, Karaca C, Demir K, Kaymakoglu S, Satman I, Besisik F. Gastroesophageal reflux in asymptomatic patients with diabetes: an impedance study diabetes, obesity and gastroesophageal reflux. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2020;128(1):52-8. doi: 10.1055/a-0783-2327.
  • Gul N, Soyluk O, Dogansen SC, Kurtulmus N, Yarman S. Disease activity may not affect the prognosis of coexisting thyroid cancer in acromegalic patients. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2020;128(9):567-72. doi: 10.1055/a-0915-1982.
  • Haymana C, Demirci I, Tasci I, Cakal E, Salman S, Ertugrul D, Ata N, Unluturk U, Dagdelen S, Atmaca A, Sahin M, Celik O, Demir T, Emral R, Sahin I, Caglayan M, Satman I, Sonmez A. Clinical outcomes of non-diabetic COVID-19 patients with different blood glucose levels: a nationwide Turkish study (TurCoGlycemia). Endocrine. 2021;73(2):261-9. doi: 10.1007/s12020-021-02789-9.
  • Haymana C, Sonmez A, Demirci I, Fidan Yaylalı G, Nuhoglu I, Sancak S, Yilmaz M, Altuntas Y, Dinccag N, Sabuncu T, Bayram F, Satman I; TEMD Study Group. Patterns and preferences of antidiabetic drug use in Turkish patients with type 2 diabetes: a nationwide cross-sectional study (TEMD treatment study). Diabetes Res Clin Pract. 2021;171:108556. doi: 10.1016/j.diabres.2020.108556.
  • Karadag SIK, Karakas Z, Yilmaz Y, Gul N, Demir AA, Bayramoglu Z, Darendeliler F, Dursun M. Pituitary iron deposition and endocrine complications in patients with β-thalassemia: from childhood to adulthood. Hemoglobin. 2020;44(5):344-8. doi: 10.1080/03630269.2020.1812636.
  • Naito R, Leong DP, Bangdiwala SI, McKee M, Subramanian SV, Rangarajan S, Islam S, Avezum A, Yeates KE, Lear SA, Gupta R, Yusufali A, Dans AL, Szuba A, Alhabib KF, Kaur M, Rahman O, Seron P, Diaz R, Puoane T, Liu W, Zhu Y, Sheng Y, Lopez-Jaramillo P, Chifamba J, Rosnah I, Karsidag K, Kelishadi R, Rosengren A, Khatib R, K R LIA, Azam SI, Teo K, Yusuf S. Impact of social isolation on mortality and morbidity in 20 high-income, middle-income and low-income countries in five continents. BMJ Glob Health. 2021;6(3):e004124. doi: 10.1136/bmjgh-2020-004124.
  • Oğuz A, Kılıçkap M, Güleç S, Altuntaş Y, Karşıdağ K, Temizhan A, Tümerdem BÇ, Keskinler MV, Rangarajan S, Yusuf S. Risk of cardiovascular events in patients with metabolic syndrome: Results of a population-based prospective cohort study (PURE Turkey). Anatol J Cardiol. 2020;24(3):192-200. doi: 10.14744/AnatolJCardiol.2020.27227.
  • Sabuncu T, Sonmez A, Eren MA, Sahin I, Çorapçioğlu D, Üçler R, Akin Ş, Haymana C, Demirci İ, Atmaca A, Ersöz HÖ, Satman I, Bayram F; TEMD Study Group. Characteristics of patients with hypertension in a population with type 2 diabetes mellitus: results from the Turkish nationwide survey of glycemic and other metabolic parameters of patients with diabetes mellitus (TEMD Hypertension Study). Prim Care Diabetes. 2021;15(2):332-339. doi: 10.1016/j.pcd.2020.11.001.
  • Sonmez A, Tasci I, Demirci I, Haymana C, Barcin C, Aydin H, Cetinkalp S, Ozturk FY, Gul K, Sabuncu T, Satman I, Bayram F; TEMD Study Group. A cross-sectional study of overtreatment and deintensification of antidiabetic and antihypertensive medications in diabetes mellitus: the TEMD overtreatment study. Diabetes Ther. 2020;11(5):1045-59. doi: 10.1007/s13300-020-00779-0.
  • Tokat B, Kanca-Demirci D, Gul N, Satman I, Ozturk O, Ozder A, Kucukhuseyin O, Yilmaz-Aydogan H. Determination of genetic changes of Rev-erb beta and Rev-erb alpha genes in type 2 diabetes mellitus by next-generation sequencing. Gene. 2020;763:145058. doi: 10.1016/j.gene.2020.145058.
  • Yalçın Çapan Ö, Aydın N, Yılmaz T, Berber E. Whole exome sequencing reveals novel candidate gene variants for MODY. Clin Chim Acta. 2020;510:97-104. doi: 10.1016/j.cca.2020.07.005.
  • Cakmak R, Caklili OT, Tekin S, Hacisahinogullari H, Tanrikulu S, Koc MS, Dinccag N. Comparison of amylase and lipase levels of patients with type 2 diabetes under different treatment modalities. Biomark Med. 2022;16(1):5-10. doi: 10.2217/bmm-2021-0318.

  • Calikoglu F, Barbaros U, Uzum AK, Tutuncu Y, Satman I. The metabolic effects of pre-probiotic supplementation after roux-en-y gastric bypass (RYGB) surgery: a prospective, randomized controlled study. Obes Surg. 2021;31(1):215-23. doi: 10.1007/s11695-020-04894-6
  • Can B, Çiftçi S, Yenidünya Yalın G, Dinççağ N. Risk factors predicting the development of diabetes mellitus and metabolic syndrome following gestational diabetes mellitus. Turk J Med Sci. 2021;51(2):595-603. doi: 10.3906/sag-2002-65.
  • Dagdelen S, Deyneli O, Dinccag N, Ilkova H, Osar Siva Z, Yetkin I, Yilmaz T. Expert Panel  Recommendations for use of standardized glucose reporting system based on standardized glucometrics plus visual ambulatory glucose profile (AGP) Data in Clinical Practice. Front Endocrinol (Lausanne). 2022;12:663222. doi: 10.3389/fendo.2021.663222.
  • Demirci DK, Darendeliler F, Poyrazoglu S, Al ADK, Gul N, Tutuncu Y, Gulfidan G, Arga KY, Cacina C, Ozturk O, Aydogan HY, Satman I. Monogenic childhood diabetes: dissecting clinical heterogeneity by next-generation sequencing in maturity-onset diabetes of the young. OMICS. 2021;25(7):431-49. doi: 10.1089/omi.2021.0081
  • Demirci I, Haymana C, Salman S, Tasci I, Corapcioglu D, Kirik A, Yetkin İ, Altay M, Sabuncu T,   Bayram F, Satman I, Sonmez A; TEMD Study Group. Rates and associates of influenza and pneumococcus vaccination in diabetes mellitus: a nationwide cross-sectional study (TEMD Vaccination study). World J Diabetes. 2021;12(12):2107-18. doi: 10.4239/wjd.v12.i12.2107.

  • Demirdere H, Caklili OT, Yarman S. Serologic testing for celiac disease in Graves' hyperthyroidism: should we act early? Endocr Res. 2022;47(1):26-31. doi: 10.1080/07435800.2021.1959607
  • Emral R, Haymana C, Demirci I, Tasci I, Sahin M, Cakal E, Ata N, Unluturk U, Demir T, Ertugrul D, Sahin I, Atmaca A, Celik O, Caglayan M, Arga KY, Dagdelen S, Salman S, Satman I, Sonmez A. Lower COVID-19 mortality in patients with type 2 diabetes mellitus taking dipeptidyl peptidase-4 inhibitors: results from a Turkish nationwide study. Diabetes Ther. 2021;12(11):2857-70. doi: 10.1007/s13300-021-01133-8. Epub 2021 Aug 16. Erratum in: Diabetes Ther. 2021;12(11):2871-2. doi: 10.1007/s13300-021-01154-3.

  • Gerstein HC, Sattar N, Rosenstock J, Ramasundarahettige C, Pratley R, Lopes RD, Lam CSP, Khurmi NS, Heenan L, Del Prato S, Dyal L, Branch K; AMPLITUDE-O Trial Investigators (Satman I, et al). Cardiovascular and renal outcomes with efpeglenatide in type 2 diabetes. N Engl J Med. 2021;385(10):896-907. doi: 10.1056/NEJMoa2108269.
  • Hacisahinogullari H, Caklili OT, Saribeyliler G, Rasulova N, Selcukbiricik O, Gul N, Uzum AK, Karsidag K. Use of advanced hybrid closed-loop system in a patient with pancreas cancer. Diabetes Technol Ther. 2022;24(9):675-6. doi: 10.1089/dia.2021.0560.

  • Jenkins DJA, Dehghan M, Mente A, Bangdiwala SI, Rangarajan S, Srichaikul K, Mohan V, Avezum A, Díaz R, Rosengren A, Lanas F, Lopez-Jaramillo P, Li W, Oguz A, Khatib R, Poirier P, Mohammadifard N, Pepe A, Alhabib KF, Chifamba J, Yusufali AH, Iqbal R, Yeates K, Yusoff K, Ismail N, Teo K, Swaminathan S, Liu X, Zatońska K, Yusuf R, Yusuf S; PURE Study Investigators (Karsidag K, et al). Glycemic index, glycemic load, and cardiovascular disease and mortality. N Engl J Med. 2021;384(14):1312-22. doi: 10.1056/NEJMoa2007123.
  • Kahraman M, Ertekin YH, Satman İ. The Effects of kefir on kidney tissues and functions in diabetic rats. Probiotics Antimicrob Proteins. 2021;13(2):375-82. doi: 10.1007/s12602-020-09698-9.
  • Sahin M, Haymana C, Demirci I, Tasci I, Rıfat E, Unluturk U, Satman I, Demir T, Cakal E, Ata N, Ertugrul D, Salman S, Sahin I, Dagdelen S, Celik O, Caglayan M, Atmaca A, Sonmez A. The clinical outcomes of COVID-19 infection in patients with a history of thyroid cancer: A nationwide study. Clin Endocrinol (Oxf). 2021;95(4):628-37. doi: 10.1111/cen.14486.
  • Satman I, Demirci I, Haymana C, Tasci I, Salman S, Ata N, Dagdelen S, Sahin I, Emral R, Cakal E, Atmaca A, Sahin M, Celik O, Demir T, Ertugrul D, Unluturk U, Arga KY, Caglayan M, Sonmez A. Unexpectedly lower mortality rates in COVID-19 patients with and without type 2 diabetes in Istanbul. Diabetes Res Clin Pract. 2021;174:108753. doi: 10.1016/j.diabres.2021.108753.
  • Sonmez A, Demirci I, Haymana C, Tasci I, Dagdelen S, Salman S, Ata N, Sahin I, Emral R, Cakal E, Atmaca A, Sahin M, Celik O, Demir T, Ertugrul D, Unluturk U, Caglayan M, Satman I. Clinical characteristics and outcomes of COVID-19 in patients with type 2 diabetes in Turkey: a nationwide study (TurCoviDia). J Diabetes. 2021;13(7):585-95. doi: 10.1111/1753-0407.13171.
  • Tanrikulu S, Yarman S. Outcomes of patients with macroprolactinoma desiring pregnancy: follow-up to 23 years from a single center. Horm Metab Res. 2021;53(6):371-6. doi: 10.1055/a-1468-4608.
  • Telci Caklili O, Ok AM, Istemihan Z, Selcukbiricik O, Yarman S. Optimal testosterone level to improve symptoms of hypogonadism without causing dopa-testotoxicosis in male macroprolactinoma. Ann Endocrinol (Paris). 2022;83(1):9-15. doi: 10.1016/j.ando.2021.11.005.
  • Unal TC, Aydoseli A, Ozgen U, Dolas I, Sabanci PA, Aras Y, Ozturk M, Ozata MS, Gul N, Kubat Uzum A, Mutlu U, Bilgic B, Saka E, Yarman S, Sencer A. A single-center experience of transsphenoidal endoscopic surgery for acromegaly in 73 patients: results and predictive factors for remission. Br J Neurosurg. 2021 Jul 9:1-6. doi: 10.1080/02688697.2021.1947977. Epub ahead of print.
  • Atmaca A, Demirci I, Haymana C, Tasci I, Sahin I, Cakal E, Ata N, Dagdelen S, Salman S, Emral R, Sahin M, Celik O, Demir T, Ertugrul D, Unluturk U, Caglayan M, Satman I, Sonmez A. No association of anti-osteoporosis drugs with COVID-19-related outcomes in women: a nationwide cohort study. Osteoporos Int. 2022;33(1):273-82. doi: 10.1007/s00198-021-06067-2.
  • Aydogan HY, Gul N, Demirci DK, Mutlu U, Gulfidan G, Arga KY, Ozder A, Camli AA, Tutuncu Y, Ozturk O, Cacina C, Darendeliler F, Poyrazoglu S, Satman I. Precision diagnosis of maturity-onset diabetes of the young with next-generation sequencing: findings from the MODY-IST study in adult patients. OMICS. 2022;26(4):218-35. doi: 10.1089/omi.2022.0006.
  • Calikoglu F, Bagdemir E, Celik S, Idiz C, Ozsarı H, Issever H, Satman I. Telemedicine as a motivational tool to optimize metabolic control in patients with diabetes in Turkey: a prospective, randomized, controlled TeleDiab trial. Telemed J E Health. 2022 Sep 2. doi: 10.1089/tmj.2022.0028. Epub ahead of print.
  • Can B, Tutuncu Y, Can B, Keskin H, Bekpinar S, Dinccag N. Inflammatory markers are associated with the progression of gestational diabetes to metabolic syndrome. J Obstet Gynaecol. 2022;42(6):1857-61. doi: 10.1080/01443615.2022.2048363.
  • Ciftci S, Soyluk O, Selek A, Erol S, Hekimsoy Z, Esen A, Dursun H, Sahin S, Oruk G, Mert M, Soylu H, Yurekli BS, Ertorer ME, Omma T, Evran M, Adas M, Tanrikulu S, Aydin K, Pekkolay Z, Can B, Karakilic E, Karaca Z, Bilen H, Canturk Z, Cetinarslan B, Kadioglu P, Yarman S. The importance of DHEA-S Levels in Cushing's syndrome; Is There a cut-off value in the differential diagnosis? Horm Metab Res. 2022;54(4):232-7. doi: 10.1055/a-1783-7901.
  • Demirci I, Demir T, Dagdelen S, Haymana C, Tasci I, Atmaca A, Ertugrul D, Ata N, Sahin M, Salman S, Sahin I, Emral R, Unluturk U, Cakal E, Celik O, Caglayan M, Satman I, Sonmez A. No association of Gaucher disease with COVID-19-related outcomes: a nationwide cohort study. Intern Med J. 2022;52(3):379-85. doi: 10.1111/imj.15673.
  • Demirci I, Haymana C, Tasci I, Satman I, Atmaca A, Sahin M, Ata N, Unluturk U, Cakal E, Dagdelen S, Sahin I, Celik O, Ertugrul D, Demir T, Emral R, Caglayan M, Salman S, Birinci S, Sonmez A. Higher rate of COVID-19 mortality in patients with type 1 than type 2 diabetes: a nationwide study. Endokrynol Pol. 2022;73(1):87-95. doi: 10.5603/EP.a2022.0008.
  • Diren A, Demirci DK, Gul N, Karacanli B, Baykut A, Tutuncu Y, Ozturk O, Satman I, Yilmaz-Aydogan H. Cytokine profile in patients with maturity-onset diabetes of the young (MODY). In Vivo. 2022;36(5):2490-504. doi: 10.21873/invivo.12985.
  • Erel C, Cakmak R, Hacisahinogullari H, Artan S, Kubat Uzum A, Aral F, Tanakol R, Yazici H. Thyroid hormone resistance with succinate dehydrogenase-B gene mutation. Minerva Endocrinol (Torino). 2022;47(2):137-9. doi: 10.23736/S2724-6507.21.03602-2.
  • Hacisahinogullari H, Canturk S, Dogansen S, Yarman S. Dopamine agonist for the rapid improvement of visual field defects in giant and macro-prolactinomas. J Fr Ophtalmol. 2022;45(5):511-8. doi: 10.1016/j.jfo.2022.01.002.
  • Hacisahinogullari H, Yalin GY, Selcukbiricik OS, Gul N, Bilgic B, Uzum AK, Tanakol R, Aral F. Effect of cabergoline treatment on disease control in acromegaly patients. Horm Metab Res. 2022;54(10):664-70. doi: 10.1055/a-1930-6585.
  • Khetan AK, Leong DP, Gupta R, Zhu Y, Li S, Liu W, Kruger IM, Teo KK, Wielgosz A, Yusuf R, Noor Khan NM, Khatib R, Alhabib KF, Karsidag K, Chifamba J, Mohammadifard N, Serón P, Lopez-Jaramillo P, Orlandini A, Szuba A, Yusufali A, Nair S, Rosengren A, Yeates K, Dans AM, Iqbal R, Avezum Á, Rangarajan S, Yusuf S. Variations in the association of height with mortality, cardiovascular disease and cancer in low-, middle- and high-income countries. Int J Epidemiol. 2022;51(4):1304-16. doi: 10.1093/ije/dyab268.
  • Mutlu U, Cakmak R, Sonsöz MR, Karaayvaz EB, Uzum AK, Tanakol R, Aral F. A rare cause of dilated cardiomyopathy: hypocalcemia. Arch Endocrinol Metab. 2022;66(4):582-6. doi: 10.20945/2359-3997000000474.
  • Mutlu U, Telci Caklili O, Barburoglu M, Yarman S. Frequency of hyperostosis frontalis interna in patients with active acromegaly: is there a possible role of GH excess or hyperprolactinemia in its etiopathogenesis? Hormones (Athens). 2022 Oct 12. doi: 10.1007/s42000-022-00401-x. Epub ahead of print.
  • Sahin I, Haymana C, Demir T, Demirci I, Tasci I, Atmaca A, Cakal E, Ata N, Emral R, Unluturk U, Ertugrul D, Salman S, Sahin M, Dagdelen S, Celik O, Caglayan M, Satman I, Sonmez A. Clinical characteristics and outcomes of COVID-19 patients with overweight and obesity: Turkish nationwide cohort study (TurCObesity). Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2022;130(2):115-24. doi: 10.1055/a-1552-4449.
  • Sahin M, Demirci I, Haymana C, Tasci I, Emral R, Cakal E, Unluturk U, Satman I, Demir T, Ata N, Ertugrul D, Atmaca A, Salman S, Sahin I, Dagdelen S, Celik O, Caglayan M, Sonmez A. The clinical characteristics and outcomes of COVID-19 patients with pre-existing thyroid dysfunction: a nationwide study. Horm Metab Res. 2022 Nov 3. doi: 10.1055/a-1971-8781. Epub ahead of print.
  • Yazıcı D, Fersahoğlu MM, Fersahoğlu T, Bulut NE, Çiğiltepe H, Çeler Ö, Sancak S, Sulu C, Durcan E, Şahin S, Polat Korkmaz Ö, Bozdoğan Polat SH, Taşkın E, İşeri C, Gürsoy E, Küçük Yetgin M, Kaya T, Özdemir F, Mestanoğlu İstanbullu N, Kıyıcı S, Öztürk S, Güngör K, Can B, Sargın M, Tabak Z, Averi S, Nazlı A, Polat Y, Akbas F, Tekin S, Topaloğlu Ö, Boz Uzaldı E, Çatalçam S, Bayraktaroğlu T, Çalıkoğlu BF, Nasifova V, Soyluk Selçukbiricik Ö, Karşıdağ K, Sezer H, Özışık S, Bulut H, Bekdemir B, Deyneli O, Dinçer C, Gogas Yavuz D, İlkova H, Yumuk VD. Status of weight change, lifestyle behaviors, depression, anxiety, and diabetes mellitus in a cohort with obesity during the COVID-19 lockdown: Turk-Com Study Group. Obes Facts. 2022;15(4):528-39. doi: 10.1159/000522658.




ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI BİLİM DALI

                                       2019 YANDAL SEMİNER PROGRAMI**

Sıra

Tarih

Konuşmacı

Konu başlığı

1

08 Ağustos 2019

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm /

Uzm. Dr. Ramazan Çakmak

Diabetes mellitus tanı, sınıflama ve izlem kriterleri  

2

22 Ağustos 2019

Doç. Dr. Nurdan Gül

Tiroid nodüllerine yaklaşım, hangi nodüller malign olabilir? Ne zaman İİAB yapılmalı?

3

29 Ağustos 2019

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm

Uzm. Dr. Ümmü Mutlu

Hipotiroidili hastaya yaklaşım ilkeleri

4

05 Eylül 2019

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ

Tip 1 ve tip 2 diyabetli hastalarda insülin tedavisi 

5

12 Eylül 2019

Prof. Dr. Sema Yarman

Uzm. Dr. Ayşe Merve Ok

Hipofiz hastalıklarında tanı ve tedavi yaklaşım ilkeleri -1

(Cushing, akromegali ve prolaktinomada)

6

19 Eylül 2019

Öğr.Gör. Dr. Hülya

Hacışahinoğulları

Gestasyonel diyabette tanı, tedavi ve takip ilkeleri, ne zaman insülin?

7

26 Eylül 2019

Prof. Dr. Sema Yarman

Uzm. Dr. Göktuğ Sarıbeyliler

Hipofiz hastalıklarında tanı ve tedavi yaklaşım ilkeleri -2

(Cushing, akromegali ve prolaktinoma)

8

03 Ekim 2019

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm

Lipid metabolizması bozuklukları ve dislipidemi tedavisi ilkeleri

9

10 Ekim 2019

Doç. Dr. Nurdan Gül

Uzm. Dr. Ramazan Çakmak

Tiroid kanserlerinde tanı, takip ve tedavi algoritması (ATA, ETA ve TEMD kılavuzları   

10

17 Ekim 2019

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ

Tip 2 diyabette tedavi algoritmi (ADA, EASD, IDF ve TEMD Kılavuzları)

11

24 Ekim 2019

Doç. Dr. Özlem S. Selçukbiricik

Uzm. Dr. Ümmü Mutlu

Hipertiroidisi olan hastaya yaklaşım

12

31 Ekim 2019

Doç. Dr. Nurdan Gül

Diyabette uzun dönem komplikasyonlara yaklaşım  

13

07 Kasım 2019

Doç. Dr. Özlem S. Selçukbiricik

Uzm. Dr. Vafa Nasıfova

Primer ve sekonder surrenal yetersizliğinde tanı ve tedavi yaklaşım ilkeleri 

15

14 Kasım 2019

Dr. Öğr. Ü. Fulya Çalıkoğlu

Obezitede cerrahi tedavi endikasyonları ve izlem ilkeleri, geri kilo alımının nedenleri ve önlemler

16

21 Kasım 2019

Doç. Dr. Nurdan Gül

Uzm. Dr. Ayşe Merve Ok

Osteoporoz, osteomalasi ve kemik metabolizması hastalıkları tanı ve tedavi ilkeleri, kemik döngüsü parametrelerinin yorumlanması

17

28 Kasım 2019

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm

Hiperkalsemiye yaklaşım

Hiperparatiroidi tanı, takip ve tedavi yaklaşımı

18

05 Aralık 2019

Doç. Dr. Nurdan Gül

Uzm. Dr. Özge Telci Çaklılı

Feokromositoma, paraganglioma ve hiperaldosteronizmde tanı testleri ameliyata hazırlık     

19

12 Aralık 2019

Doç. Dr. Nurdan Gül

Hirsutism ayırıcı tanısı ve hirsutismli hastaya yaklaşım

20

19 Aralık 2019

Öğr. Gör. Dr. Hülya

Hacışahinoğulları

Uzm. Dr. Göktuğ Sarıbeyliler

Polikistik over sendromu

21

26 Aralık 2019

Öğr.Gör. Hülya

Hacışahinoğulları

Diyabette teknolojinin kullanımı; insülin pompa tedavisi sürekli glukoz monitorizasyonu

22

02 Ocak 2020

Doç. Dr. Özlem S. Selçukbiricik

Uzm. Dr. Vafa Nasıfova

Adrenal insidentalomaya yaklaşım, nonfonksiyonel tümörleri nasıl takip edelim?

**Not: Toplantılar Perşembe günleri 14:30-15:30 saatleri arasında Prof. Dr. Ergin Sencer Seminer salonunda yapılacaktır.




ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI BİLİM DALI

                                               2020 YANDAL SEMİNER PROGRAMI**

Sıra

Tarih

Konuşmacı

Konu başlığı

1

07 Mayıs 2020

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm  /

Uzm.Dr.Ümmü Mutlu

Diabetes mellitus tanı, sınıflama ve izlem kriterleri  

2

14 Mayıs 2020

Doç. Dr. Nurdan Gül /

Tiroid nodüllerine yaklaşım, hangi nodüller malign olabilir? Ne zaman İİAB yapılmalı? Nasıl değerlendirilmeli?

3

21 Mayıs 2020

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm /

Uzm. Dr. Ayşe Merve OK

Hipotiroidili hastaya yaklaşım ilkeleri

4

04 Haziran 2020

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ

Tip 1 ve tip 2 diyabetli hastalarda insülin tedavisi  

5

11 Haziran 2020

Prof. Dr. Sema Yarman /

Uzm. Dr. Vafa Nasifova

Hipofiz hastalıklarında tanı ve tedavi yaklaşım ilkeleri -1

(Cushing, akromegali ve prolaktinomada)

6

18 Haziran 2020

Öğr.Gör. Hülya  Hacışahinoğulları /Uzm.Dr.Özge Telci Çaklılı

Gestasyonel diyabette tanı, tedavi ve takip

7

25 Haziran 2020

Prof. Dr. Sema Yarman/

Uzm.Dr.Ümmü Mutlu

Hipofiz hastalıklarında tanı ve tedavi yaklaşım ilkeleri -2

(Cushing, akromegali ve prolaktinoma)

8

02 Temmuz 2020

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm/

Uzm.Dr. Özge Telci Çaklılı

Lipid metabolizması bozuklukları ve hiperlipidemi tedavisi ilkeleri

9

09 Temmuz 2020

Doç. Dr. Nurdan Gül /

Uzm.Dr.Göktuğ Sarıbeyliler

Tiroid kanserlerinde tanı, takip ve tedavi algoritması (ATA, ETA ve TEMD kılavuzları   

10

16 Temmuz 2020

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ

 

Tip 2 diyabette tedavi algoritmi (ADA, EASD, IDF ve TEMD Kılavuzları)

11

23 Temmuz 2020

Doç. Dr. Özlem S. Selçukbiricik /

Uzm. Dr. Vafa Nasifova

Hipertiroidisi olan hastaya yaklaşım

12

30 Temmuz 2020

Doç. Dr. Nurdan Gül /

Uzm.Dr.Ayşe Merve OK

  Diyabette uzun dönem komplikasyonlara yaklaşım  

13

13 Ağustos 2020

Doç. Dr. Özlem S.Selçukbiricik/

Uzm.Dr.Elif Ece Doğan

Primer ve sekonder surrenal yetersizliğinde tanı ve tedavi yaklaşım ilkeleri 

15

20 Ağustos 2020

Dr. Öğr. Ü. Fulya Çalıkoğlu

Obezitede cerrahi tedavi endikasyonları ve izlem ilkeleri

16

27 Ağustos 2020

Doç. Dr. Nurdan Gül /

Uzm. Dr. Elif Ece Doğan

Osteoporoz, osteomalasi ve kemik metabolizması hastalıkları tanı ve tedavi ilkeleri

17

03 Eylül  2020

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm

Hiperkalsemiye yaklaşım

Hiperparatiroidi tanı, takip ve tedavi yaklaşımı

18

10 Eylül 2020

Doç. Dr. Nurdan Gül /

Uzm.Dr.Ayşe Merve Ok

Feokromositoma, paraganglioma ve hiperaldosteronizmde tanı testleri ameliyata hazırlık     

19

17 Eylül 2020

Doç. Dr. Nurdan Gül /

Uzm.Dr.Ümmü Mutlu

Hirsutismli hastaya yaklaşım

20

24 Eylül 2020

Öğr.Gör. Hülya Hacışahinoğulları/

Polikistik over sendromu

21

01 Ekim 2020

Öğr.Gör. Hülya Hacışahinoğulları/

Uzm.Dr.Göktuğ Sarıbeyliler

Diyabette teknolojinin kullanımı; insülin pompa tedavisi sürekli glukoz monitorizasyonu

22

08 Ekim 2020

Doç. Dr. Özlem S. Selçukbiricik

Adrenal insidentalomaya yaklaşım

**Not: Toplantılar Perşembe günleri 14:30-15:30 saatleri arasında online (çevrimiçi) yapılacaktır.




ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI BİLİM DALI

                   2021 YANDAL SEMİNER PROGRAMI**

Sıra

Tarih

Konuşmacı

Konu başlığı

1

12 Ağustos 2021

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm

Uzm. Dr. Ümmü Mutlu

Diabetes mellitus tanı, sınıflama ve izlem kriterleri  

2

19 Ağustos 2021

Doç. Dr. Nurdan Gül

Tiroid nodüllerine yaklaşım, hangi nodüller malign olabilir? Ne zaman İİAB yapılmalı? Nasıl değerlendirilmeli? Sitolojik ve genetik temelli izlem kriterleri

3

26 Ağustos 2021

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm

Uzm. Dr. Ayşe Merve Ok

Hipotiroidili hastaya yaklaşım ilkeleri

4

02 Eylül 2021

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ

Tip 1 ve tip 2 diyabetli hastalarda insülin tedavisi  

5

09 Eylül 2021

Öğr.Gör.Hülya Hacışahinoğulları /

Uzm. Dr. Göktuğ Sarıbeyliler

Hipofiz hastalıklarında tanı ve tedavi yaklaşım ilkeleri -1 (Cushing+TSHoma)

6

16 Eylül 2021

Öğr.Gör.Hülya Hacışahinoğulları

Gestasyonel diyabette tanı, tedavi ve takip ilkeleri

7

23 Eylül 2021

Doç. Dr. Özlem S. Selçukbiricik /

Uzm. Dr. Vafa Nasifova

Hipofiz hastalıklarında tanı ve tedavi yaklaşım ilkeleri -2

(Akromegali ve prolaktinoma)

8

30 Eylül 2021

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm

Lipid metabolizması bozuklukları ve hiperlipidemi tedavisi ilkeleri

9

07 Ekim 2021

Doç. Dr. Nurdan Gül

Uzm. Dr. Özge Telci Çaklılı

Tiroid kanserlerinde tanı, takip ve tedavi algoritması (ATA, ETA ve TEMD kılavuzları   

10

14 Ekim 2021

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ

Tip 2 diyabette tedavi algoritmi (ADA, EASD, IDF ve TEMD Kılavuzları)

11

21 Ekim 2021

Doç. Dr. Özlem S.Selçukbiricik /

Uzm.Dr. Nubar Rasulova

Hipertiroidisi olan hastaya yaklaşım

12

28 Ekim 2021

Doç. Dr. Nurdan Gül

  Diyabette akut komplikasyonlara (DKA, HHD, Hipoglisemi) yaklaşım  

13

04 Kasım 2021

Doç. Dr. Özlem S.Selçukbiricik /

Uzm. Dr. Elif Ece Doğan

Primer hiperaldosteronizmde tanı ve tedavi yaklaşım ilkeleri 

15

11 Kasım 2021

Dr. Öğr. Ü. Fulya Çalıkoğlu

Uzm. Dr. Özge Telci Çaklılı

Obezitede cerrahi tedavi endikasyonları, hazırlık ve izlem ilkeleri

16

18 Kasım 2021

Doç. Dr. Nurdan Gül /

Uzm. Dr. Fatima Bayramova

Osteoporoz, osteomalasi ve kemik metabolizması hastalıkları tanı ve tedavi ilkeleri

17

25 Kasım 2021

Doç. Dr. Gülşah Y. Yalın

Uzm. Dr. Elif Ece Doğan

Hipo ve hiperkalsemiye acil yaklaşım

Hiperparatiroidi tanı, takip ve tedavi yaklaşımı

18

02 Aralık 2021

Doç. Dr. Gülşah Y. Yalın /

Uzm. Dr. Ümmü Mutlu

Feokromositoma, paraganglioma ve hiperaldosteronizmde tanı testleri ameliyata hazırlık     

19

09 Aralık 2021

Doç. Dr. Gülşah Y. Yalın

Uzm.Dr. Nubar Rasulova

Hirsutismli hastaya yaklaşım

20

16 Aralık 2021

Öğr.Gör.Hülya Hacışahinoğulları

Uzm. Dr. Ayşe Merve Ok

Polikistik over sendromu tanı ve tedavisi

21

23 Aralık 2021

Öğr. Gör.Hülya

Hacışahinoğulları

Uzm. Dr. Fatima Bayramova

Diyabette teknolojinin kullanımı; insülin pompa tedavisi ve sürekli glukoz monitorizasyonu, glukoz sensörlerinin yorumlanması

22

30 Aralık 2021

Doç. Dr. Gülşah Y. Yalın

Uzm. Dr. Göktuğ Sarıbeyliler

Adrenal insidentalomaya yaklaşım

**Toplantılar Perşembe günleri 14:30-15:30 saatleri arasında Prof. Dr. Ergin Sencer Seminer Salonu’nda yapılacaktır.





ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI BİLİM DALI  

                     2022 YANDAL SEMİNER PROGRAMI

Sıra

Tarih

Konuşmacı

Konu başlığı

1

2 Haziran 2022

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm

Diabetes mellitus tanı, sınıflama ve izlem kriterleri  

2

9 Haziran 2022

Prof. Dr. İlhan Satman – 

Uzm. Dr. Göktuğ Sarıbeyliler

Atipik diyabetler (LADA, MODY, KPD) tanı ve tedavi yaklaşımı

3

16 Haziran 2022

Doç. Dr. Nurdan Gül

Tiroid nodüllerine yaklaşım, hangi nodüller malign olabilir? Ne zaman İİAB yapılmalı? Nasıl değerlendirilmeli?

4

23 Haziran 2022

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm – 

Uzm. Dr. Elif Ece

Hipotiroidili hastaya yaklaşım ilkeleri

5

30 Haziran 2022

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ – 

Uzm. Dr. Fatih Bektaş

Tip 1 ve tip 2 diyabetli hastalarda insülin tedavisi  

6

07 Temmuz 2022

Öğr. Gör. Dr. Hülya Hacışahinoğulları

Hipofiz hastalıklarında tanı ve tedavi yaklaşım ilkeleri -1

(Cushing+TSHoma)

7

21 Temmuz 2022

Doç. Dr. Nurdan Gül 

Uzm. Dr. Fatih Bektaş

Gestasyonel diyabet ve pregestasyonel diyabette tanı, tedavi ve takip ilkeleri

8

28 Temmuz 2022

Doç. Dr. Özlem Soyluk Selçukbiricik –

Uzm. Dr. Göktuğ Sarıbeyliler

Hipofiz hastalıklarında tanı ve tedavi yaklaşım ilkeleri -2

(Akromegali ve prolaktinoma)

9

04 Ağustos 2022

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm

Uzm. Dr. Onour Chasan

Lipid metabolizması bozuklukları ve hiperlipidemi tedavisi ve aferez ilkeleri

10

18 Ağustos 2022

Doç. Dr. Nurdan Gül

Uzm. Dr. Betül Yiğit Yalçın

Tiroid kanserlerinde tanı, takip ve tedavi algoritması (ATA, ETA ve TEMD kılavuzları), DSÖ’nün yeni tiroid kanseri sınıflaması

11

25 Ağustos 2022

Prof. Dr. İlhan Satman –

Uzm. Dr. Özge Telci Çaklılı

Oral antidiyabetiklerin kullanım ilekerleri, kılavuzlar ne diyor? Biz ne yapıyoruz?-1

12

01 Eylül 2022

Doç. Dr. Özlem Soyluk Selçukbiricik –

Uzm. Dr. Betül Yiğit Yalçın

Hipertiroidisi olan hastaya yaklaşım

13

08 Eylül 2022

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ –

Uzm. Dr. Nubar Resulova

Diyabette akut ve uzun dönem komplikasyonlara yaklaşım  

15

15 Eylül 2022

Doç. Dr. Özlem Soyluk Selçukbiricik

Uzm. Dr. Gamze Bilik Oyman

Primer ve sekonder surrenal yetersizliğinde tanı ve tedavi yaklaşım ilkeleri 

16

22 Eylül 2022

Dr. Öğr. Ü. Fulya Çalıkoğlu

Uzm. Dr. Fatima Bayramova

Obezitede cerrahi tedavi endikasyonları ve izlem ilkeleri, geri kilo alımının önlenmesi

17

29 Eylül 2022

Doç. Dr. Nurdan Gül – 

Uzm. Dr. Vefa Nasıfova

Osteoporoz, osteomalasi ve kemik metabolizması hastalıkları tanı ve tedavi ilkeleri

18

06 Ekim 2022

Doç. Dr. Gülşah Y. Yalın

Uzm. Dr. Nubar Resulova

Hiperkalsemiye yaklaşım

Hiperparatiroidi tanı,takip ve tedavi yaklaşımı

19

13 Ekim 2022

Doç. Dr. Gülşah Y. Yalın

Uzm. Dr. Onour Chasan

Feokromositoma, paraganglioma ve hiperaldosteronizmde tanı testleri ameliyata hazırlık     

20

20 Ekim 2022

Prof. Dr. İlhan Satman – 

Uzm. Dr. Özge Telci Çaklılı

Oral antidiyabetiklerin kullanım ilekerleri, kılavuzlar ne diyor? Biz ne yapıyoruz?-2

21

27 Ekim 2022

Öğr. Gör. Dr. Hülya Hacışahinoğulları  Uzm. Dr. Vefa Nasıfova

Polikistik over sendromu tanı ve tedavi ilkeleri

22

03 Kasım 2022

Öğr. Gör. Dr. Hülya Hacışahinoğulları – 

Uzm. Dr. Fatima Bayramova

Diyabette teknolojinin kullanımı; insülin pompa tedavisi sürekli glukoz monitorizasyonu, glukoz sensörü raporlarının yorumlanması

23

10 Kasım 2022

Doç. Dr. Gülşah Y. Yalın

Uzm. Dr. Gamze Bilik Oyman

Adrenal insidentalomaya yaklaşım

Not: Toplantılar Perşembe günleri 14:30-15:30 saatleri arasında Prof. Dr. Ergin Sencer Seminer Salonu’nda yapılacaktır.

2017-2018 YILI ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI SEMİNER PROGRAMI

SONBAHAR – KIŞ DÖNEMİ- İLKBAHAR DÖNEMİ 

(Perşembe Günleri St. 14:30-15.30, Yer: B-Blok 1. Kat, Prof. Dr. Ergin Sencer Seminer Odası)

TARİH

SORUMLU ÖĞRETİM ÜYESİ

HAZIRLAYAN YAN DAL UZMANI – ASİSTAN/INTERN

SUNUM - DERGİ KULÜBÜ

05 Ekim 2017

Prof. Dr. M. Temel Yılmaz

Uzm. Dr. Hülya Hacişahinoğulları - Dr. Göktuğ Sarıbeyliler

Sunum - Dergi kulübü

12 Ekim 2017

Prof. Dr. M. Temel Yılmaz

İntörnler - Uzm. Dr. Ümmü Mutlu

Vaka sunumu - İntörnler

26 Ekim 2017

Prof. Dr. M. Temel Yılmaz

Uzm. Dr. Nurdan Gül - Dr. Berkay Dertsiz

Sunum - Dergi kulübü

09 Kasım 2017

Prof. Dr. Refik Tanakol

İntörnler - Uzm. Dr. Hülya Hacişahinoğulları

Vaka sunumu - İntörnler 

16 Kasım 2017

Prof. Dr. Refik Tanakol

Uzm. Dr. Ramazan Çakmak - Dr. Subhana  Alasgarlı

Sunum - Dergi kulübü

23 Kasım 2017

Prof. Dr. Refik Tanakol

Uzm. Dr. Ümmü Mutlu - Dr. Cafer Kaan Öztürk

Sunum - Dergi kulübü

30 Kasım 2017

Prof. Dr. Refik Tanakol

Uzm. Dr. Nurdan Gül - Dr. Vafa Suleymanova

Sunum - Dergi kulübü

07Aralık 2017

Prof. Dr.  İlhan Satman 

İntörnler - Uzm. Dr. Ümmü Mutlu

Vaka sunumu - İntörnler

14 Aralık 2017

Prof. Dr.  İlhan Satman 

Yard. Doç. Dr. Özlem S. Selçukbiricik - Dr. Berkay Dertsiz

Sunum - Dergi kulübü

21 Aralık 2017

Prof. Dr.  İlhan Satman 

Uzm. Dr. Ramazan Çakmak - Dr. Vafa Suleymanova

Sunum - Dergi kulübü

28 Aralık 2017

Prof. Dr.  İlhan Satman 

Uzm. Dr. Hülya Hacişahinoğulları / Dr. Cafer Kaan Öztürk

Sunum - Dergi kulübü

04 Ocak 2018

Prof. Dr. Ferihan Aral

İntörnler - Uzm. Dr. Nurdan Gül

Vaka sunumu İntörnler

11 Ocak 2018

Prof. Dr. Ferihan Aral

Yard. Doç. Dr. Özlem S. Selçukbiricik - Dr. Kenan Nuriyev

Sunum - Dergi kulübü   

18 Ocak 2018

Prof. Dr. Ferihan Aral

Uzm. Dr. Hülya Hacişahinoğulları - Dr. Elkhan Mammadov

Sunum - Dergi kulübü

25 Ocak 2018

Prof. Dr. Ferihan Aral

Uzm. Dr. Ramazan Çakmak - Dr. Melek Balamir

Sunum - Dergi kulübü   

01 Mart 2018

Prof. Dr. Nevin Dinççağ

İntörnler - Yard. Doç. Dr. Özlem S. Selçukbiricik

Vaka sunumu - İntörnler

08 Mart 2018

Prof. Dr. Nevin Dinççağ

Uzm. Dr. Nurdan Gül - Dr. Selin Çakmak

Sunum - Dergi kulübü

22 Mart 2018

Prof. Dr. Nevin Dinççağ

Yard. Doç. Dr.Özlem S. Selçukbiricik - Dr. Elkhan Mammadov

Sunum - Dergi kulübü

29 Mart 2018

Prof. Dr. Nevin Dinççağ

İntörnler - Uzm. Dr. Ramazan Çakmak

Vaka sunumu - İntörnler

05 Nisan 2018

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ

Uzm. Dr. Nurdan Gül - Dr. Tarık Onur Tiryaki

Sunum - Dergi kulübü

12 Nisan 2018

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ

Yard. Doç. Dr. Özlem S. Selçukbiricik  - Dr. Aydın Acarbay

Sunum - Dergi kulübü

26 Nisan 2018

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ

İntörnler - Uzm. Dr. Nurdan Gül

Vaka sunumu - İntörnler

03 Mayıs 2018

Prof. Dr. Sema Yarman  

Uzm. Dr. Ramazan Çakmak- Dr. Çağrı Uğurlu

Sunum - Dergi kulübü

17 Mayıs 2018

Prof. Dr. Sema Yarman  

Yard. Doç. Dr. Özlem S. Selçukbiricik - Dr. Gökhan Kerim Gök

Sunum - Dergi kulübü

24 Mayıs 2018

Prof. Dr. Sema Yarman  

İntörnler - Uzm. Dr. Ramazan Çakmak

Vaka sunumu - İntörnler

31 Mayıs 2018

Prof. Dr. Sema Yarman  

Uzm. Dr. Nurdan Gül - Dr. Rabia Deniz 

Sunum - Dergi kulübü

07 Haziran 2018

Prof. Dr. Adil Azezli

Yard. Doç. Dr. Özlem S. Selçukbiricik - PhD. Dr. Fulya Türker

Sunum - Dergi kulübü

21 Haziran 2018

Prof. Dr. Adil Azezli

İntörnler - Uzm. Dr. Nurdan Gül

Vaka sunumu - İntörnler

28 Haziran 2018

Doç. Dr. Ayşe Kubat Üzüm

Uzm. Dr. Ramazan Çakmak

Sunum - Dergi kulübü